2015-04-09 16:08:34• hírek • Szatmár.ro, refszatmar.eu

Nőtt a lélekszám a szatmári református egyházmegyében

Megtartotta évi közgyűlését a Szatmári Református Egyházmegye. A Láncos templomban mintegy nyolcvankét közgyűlési tag, lelkész, gondnok, presbiter vett részt az elmúlt esztendőre visszatekintő együttléten, melyen Király Lajos főjegyző prédikált, Csűry Miklós főgondnok és Kovács Sándor esperes pedig vezették a gyűlést.

Csütörtökön délelőtt 10 órától az egyházmegye főjegyzője a János evangéliuma 21. részének első 11 verse alapján hirdette az Úr szavát: Az Ige a tanítványok és egyben a mindenkori Egyház küzdelmét, annak nehézségeit, látszólagos eredménytelenségét, kudarcait és Krisztus által való „semmi-állapotok és élethelyzetek" kimozdítását és változását mutatja be. Péter annak ellenére, hogy dolgozni akar, hogy egy mozgósító, példaadó és modellértékű személyiség, mégsem fog ki semmit hálójába. Számolunk-e azzal, hogy pályafutásunk során, minden mozgósítás és példaadás ellenére vannak ún. „semmi élethelyzetek", a munka ellenére az üres „háló", nincs gyarapodás és növekedés? - tette fel a kérdést az igehirdető, majd biztatott: Jézus az újrakezdés lehetőségének záloga. Arra a kérdésre, hogy mennyire lesznek halak, azaz áldások, gyümölcsök és látható eredmények életünkben, az annak függvénye, hogy mennyire tudunk engedelmeskedni Jézusnak.

Azt követően, hogy Elekes Gyula presbiteri főjegyző megszámolta a megjelent közgyűlési tagokat, Csűry Miklós egyházmegyei főgondnok abbéli örömének adott hangot, hogy az elmúlt években az egyházmegye, valamint a lelkészek és presbiterek közötti viszony erősödött.

Kovács Sándor esperes jelentését a 13. zsoltár szavaival kezdte, mely alapján elmondta, a hívő ember visszatekintését a hála, az imádság és a kérdések feltétele is jellemzi. Az Istennel megbékélt ember tud csak helyesen kérdezni, nem vádol, hanem megvallja: Isten kegyelmében bízik. Az egyházmegye 45 anya-, 11 leány- és 1 missziói egyházközségében az elmúlt évben 462 temetés, 289 keresztelés volt, ami apadást jelent, mégis az azelőtti évhez képest 460 személlyel növekedett az egyházmegye lélekszáma, valószínűleg a misszió és az egyházmegyei vizitációk hatására: 2013-ban 20.419, 2014-ben 20.879 lelket jelentettek a lelkészek. Az esperes ezután a gyülekezeti megvalósítások hosszú sorát tolmácsolta a közgyűlésnek.

A különböző missziói területek beszámolóinak megvitatása és azoknak elfogadása után több aktuális ügyet is megtárgyaltak, többek között a következő év egyházfenntartói járulékának kérdését, törekedve arra, hogy egységes legyen ebben is az egyházmegye. A nemzeti imádság után szeretetvendégséggel zárult az alkalom.

Közgyűlést tartottak a Láncos templomban

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: