2009-12-14 11:38:34• hírek • Gozner Gertrud

Nőtt a betegek száma

Megnőtt a művese kezelésre szoruló betegek száma a megyében - tudtuk meg Marilena Micu doktornőtől, a Megyei Dialízis Központ vezetőjétől.

Míg fél évvel ezelőtt 120 személy szorult rendszeres kezelésre, ma már 130-ra emelkedett a számuk. Az összes újonnan regisztrált páciensek mindegyik hemodialízisre szorul, amely megköveteli hogy hetente három alkalommal több órán keresztül rá legyenek kapcsolva a gépekre. A peritoneális dialízis otthon is végezhető, ezt a kezelési fajtát 25 beteg veszi igénybe.

Augusztus elejéig a művese kezelést a Megyei Kórház keretén belül végezték, gyakran veszélyes műszaki körülmények között, mivel az elavult gépek sokszor meghibásodtak és leálltak. Augusztus elején került sor a Megyei Dialízis Központ privatizációjára, amelyet egy kolozsvári cég vett át.

A magán kézbe kerüléssel együtt a központ elköltözött a megyei kórház földszintjéről, és az egykori Luceafarul mozi helyén felépült komplexumban kapott helyet. Az új helyszínen európai körülmények fogadják a betegeket - nyilatkozta a doktornő, a korábbi 12 helyett jelenleg 24 új dialízis gép várja a betegeket, akik ötcsillagos ellátásban részesülnek.



130 beteget látnak el az új dialízis központban


Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: