2017-05-22 14:32:54• hírek • Kocsis Zoltán

Nőtt a barnamedvék és a farkasok száma a megyében

Nőtt a barnamedvék és a farkasok, csökkent viszont a vadmacskák száma Szatmár megyében, derült ki a Szatmár Megyei Környezetvédelmi Ügynökség koordinálásával áprilisban elvégzett felmérésből.

A szakemberek minden tavasszal felmérik négy nagy vad, a barnamedve, a farkas, a hiúz és a vadmacska populációját. Minderre azért van szükség, hogy kiderüljön, mennyit lehet (vagy lehet-e egyáltalán) kilőni az illető fajból annak érdekében, hogy ne boruljon fel az ökológiai egyensúly.

A vadásztársaságok tagjainak bevonásával történt felmérés szerint Szatmár megyében jelenleg kilenc barnamedve él. Kettővel több, mint tavaly. Ez a szám ugyanakkor megfelel az optimális szintnek. A kilenc maci közül négy az Avasfelsőfalu, öt a Ráksa, míg három a Lajosvölgye körüli erdőkben él.

Szintén nőtt, ám ezúttal csal eggyel a farkasok száma, amely így eléri a huszonkettőt és néggyel meghaladja az optimális szintet. Csökkent viszont - hat egyeddel – a vadmacskák száma, ám a 107 tagúra becsült populáció így is jóval több, mint az optimálisnak tartott egyedszám, ami hatvan.

Hiúzt viszont már jó ideje nem találtak Szatmár megyében.

Ezek a nagyvadak erdős, dombos, hegyes vidékeken élnek.

Az európai barnamedve populáció 35%-a, a farkasok 30%-a, míg a hiúzok 25%-a él a Kárpátok romániai területein.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: