2016-02-11 18:24:00• hírek • Szatmar.ro

Nőtt a Nokia bevétele, csökkent a nyeresége tavaly

A Nokia 2015 negyedik negyedévében 3,609 milliárd euró értékesítési árbevételt ért el, 3 százalékkal magasabbat az egy évvel korábbinál és 19 százalékkal magasabbat a harmadik negyedévinél. Devizaárfolyam-hatások kiszűrésével a bevétel éves összevetésben 3 százalékkal csökkent.

A tavalyi teljes évben a Nokia bevétele 12,499 milliárd euró volt, hat százalékkal magasabb a 2014-esnél, illetve devizaárfolyam-hatásoktól megtisztítva két százalékkal alacsonyabb.

A teljes éves forgalomhoz a mobil távközlési berendezések gyártásával foglalkozó üzletág, a Nokia Networks 11,490 milliárd euróval, a licencdíjakkal és technológiai szolgáltatások nyújtásával foglalkozó Nokia Technologies 1,024 milliárd euróval járult hozzá.

A Nokia üzleti eredménye a negyedik negyedévben az egy évvel korábbihoz képest 46 százalékkal, a harmadik negyedévihez képest 55 százalékkal 734 millió euróra emelkedett. Az éves üzleti eredmény 22 százalékkal 1,949 milliárd euróra nőtt.

Az üzleti eredmény növekedéséhez nagyban hozzájárult a Samsung Electronics vállalattal az idén visszamenőleges hatállyal lezárt szabadalmi jogvitából származó licencdíj bevétel.

A Nokia IFRS nemzetközi számviteli szabvány szerinti nettó nyeresége a negyedik negyedévben 499 millió euró lett, 54 százalékkal magasabb a 2014 negyedik negyedévinél és 165 százalékkal magasabb a 2015 harmadik negyedévinél.

Éves nyeresége tavaly a 2014-eshez képest 56 százalékkal 1,194 milliárd euróra csökkent a nemzetközi számviteli szabvány szerint.

A 2014-es bázisadatokat egy jelentős adójóváírás, valamint a készülékgyártó üzletág értékesítéséből befolyt összeg emelte meg.

A Nokia bevételarányos bruttó jövedelmezősége a negyedik negyedévben az egy évvel korábbihoz képest 5,6 százalékponttal, a harmadik negyedévihez képest 3,7 százalékponttal 46,4 százalékra emelkedett.

A bruttó jövedelmezőség 2015 egészében 43,3 százalék volt, 1,6 százalékponttal magasabb a 2014-esnél.

A Nokia a negyedik negyedévben zárta le HERE digitális térképészeti technológiája és navigációs szolgáltatása eladását az Audi AG, a BMW Group és a Daimler AG német autógyárak konzorciumának. Az értékesítésből a Nokia 2,55 milliárd euró nettó bevételre tett szert, amit a lezárt tevékenységek között külön könyvelt el.

Az Alcatel-Lucent akvizíciója és szervezeti integrálása az idén a várakozások szerint kedvező szinergikus hatással lesz a Nokia működési költségeire és javítja pozícióját a mobil hálózati berendezések világpiacán konkurenseivel, a svéd Ericsson és a kínai Huawei vállalatokkal szemben. A működési költségek terén az egyesüléstől 900 millió eurós megtakarítást tervez elérni a Nokia 2018-ig.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: