2012-09-10 14:09:53• hírek • Stahl István

Nosztalgiavonat és lokálpatriotizmus

Vajon hogy érezték magukat azok a szatmáriak, akik az elmúlt napokban a vasútállomáson fogadták a Kárpátalja Expressz utasait, mert e sorok írója „szatmári lokálpatrióta" minőségében nagyon rosszul.

Maga az esemény szívet melengető voltát most nem részletezem, megtették ezt a helyi magyar lapok, hírügynökségek, online újságok munkatársai. De az állomáson  látottak gondolom megdöbbentették az nosztalgiavonat utasait is, mert négy országon átívelő útjuk során nem hiszem, hogy találkoztak olyan lerobbant vasútállomással, mint a szatmárnémeti.

Kívülről még elfogadható az épület állapota, az évtizedekkel ezelőtt végzett munkálatok után, de a beltér az katasztrofális: hulladozó vakolat, a főcsarnok elhanyagolt, szinte az eget lehet látni az omladozó plafonon keresztül, megkopott mocskos márványpadlózat, az ajtók állapotáról jobb nem beszélni,  a peronok kövezetén nem ajánlatos csak nagyon elővigyázatosan járni, mert a valamikor sima betonrétegekből csak a méretes kövek és sóderdarabok meredeznek ki (valószínűleg a cement hiánya miatt...) bármikor ficamot okozhatnak a figyelmetleneknek.

És akkor még nem szóltunk a romos bakterházról, a sínek mellett éktelenkedő szeméthalmazról, méteres bozótokról, az állomás környékének siralmas képéről.  

Ami pedig a Pfaff Ferenc emlékoszlop környékén látható az minden elképzelést felülmúlt. Legalább itt nem ártott volna egy kis takarítást végezni a közterület-fenntartóknak, elhordani a szemetet, levágni a bozótot, hogy a koszorúzásra érkezetteknek legyen hely tisztességesen megemlékezni az állomás tervezőjéről.

(Valószínűleg másnak is égett az arca az emlékoszlop melletti ünnepségen, mert másnap úgy-ahogy rendbe tették a területet. Eső után köpönyeg...) Egy dolog biztos: a városvezetésnek és a szatmári eredetű közlekedésügyi miniszternek mielőbb tenni kell azért hogy a városunkba érkezőket ne az a kép fogadja, mint a nosztalgiavonat utasait ezelőtt néhány nappal. Sajnos volt mit fotózni és filmezni a Kárpátalja Expressz utasainak a szatmárnémeti vasútállomáson...

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: