2009-05-31 21:52:48• hírek • MTI

Nosztalgiavonat Gyimesbükkre

Magyar zarándokok nosztalgiavonattal utaztak a gyimesbükki szentmisére: egy év után most újból, immár másodszor tette meg a Budapest-Gyimesbükk (Ghimes-Faget) útvonalat a címeres Nohab mozdony által vontatott Székely gyors.

E nosztalgiavonat több mint nyolcszáz utasa - aki az előző napon részt vett a csíksomlyói zarándoklaton - vasárnap jelen volt a felújított Kontumáci-kápolnánál tartott ünnepi szentmisén. A történelmi Erdély legkeletibb településén, Gyimesbükkön lévő, Pfaff Ferenc építész tervei alapján emelt vasútállomáson a falu lakossága és elöljárói fogadták a zarándokokat.

Tavaly már volt itt hasonló találkozó: a vasúttörténeti kiállításnak otthont adó épületet akkor is pünkösd napján nyitották meg az érdeklődők előtt. Az átadásra akkor is Budapestről érkezett a helyszínre a nosztalgiavonat. A szerelvényt mind tavaly, mind idén az ipartörténeti értékként számon tartott 017-es Nohab mozdony húzta Gyimesbükkig azon a vasúti pályán, ahol hatvanöt évig nem járt magyar mozdony.A vasútállomás épülete néhány évvel ezelőtt Deáky Andrásnak, a helyi iskola nyugdíjas igazgatójának tulajdonába került, aki azt a helyi önkormányzatnak ajándékozta.

A nosztalgiavonat az idén több mint nyolcszáz utast vitt el Csíksomlyóra, majd Gyimesbükkre. A falu lakosságával együtt, csángó zenészek kíséretében vonultak a Kontumáci-kápolnához. Délben részt vettek az egykori csángó zarándokút kiindulópontjaként felállított emlékkereszt és a gyulafehérvári püspökség fennállásának ezer éves évfordulója alkalmából ültetett tíz fenyőfa (az elmúlt tíz évszázad és a Szent István által alapított tíz püspökség jelképe) megáldásának szertartásán.
Az ünnepély a csíkszeredai Role együttes Pille című, csángó népzenéből építkező rockballada előadásával, majd gyimesi hagyományőrző zenészek produkciójával zárult.

Végül a zarándokok a Rákóczi-vár tövében álló, tavaly felavatott őrháznál gyűltek össze ismét, majd a tavalyi eseményre emlékeztető szónoklatok, valamint a magyar és a székely himnusz elhangzása után a Székely gyors a Csíki-medence felé vette útját.
Deáky András az MTI-nek vasárnap örömét fejezte ki amiatt, hogy zarándokhely lett Gyimesbükk. Hangsúlyozta, hogy az őrház tavalyi avatása, a Kontumáci-kápolna idei felújítása és a millenniumi emlékhely létesítése által régi álma valósult meg: Gyimesbükköt, a csángó település magyar lakosságát újból felfedezték Magyarországon, magyar lakóit a magyar nemzet részének tekintik. A települést övező nagy érdeklődésnek köszönhetően az idén kétszer annyi vendég kereste fel Gyimesbükköt, mint tavaly - mondta Deáky András.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: