2010-09-28 16:50:45• hírek • Póti Orsolya

Normalizálódik az élet a Kölcseyben

Az elmúlt időszakban nem kis változáson ment át a Kölcsey Ferenc Főgimnázium diákjainak és tanárainak élete. A költözködés, teremfelújítások mellett, igazgatóváltás történt, és ráadásul az új tanév is elkezdődött.

Pataki Enikő, a gimnázium új igazgatónője szeptember 6-án foglalta el helyét, amikor még javában zajlottak a költözések, illetve az újítások egy része.

- A sok munkának köszönhetően tanévkezdéskor már sikerült felújított osztálytermekkel és rendbe tett mosdóhelyiségekkel fogadni a diákokat. Ezenkívül két informatika labor is a diákok rendelkezésére áll,  azonban az egyiket  a későbbiekben médiateremmé szeretnék átalakítani. A nagyobb termekből sikerült két tantermet is kialakítaniuk a csoportbontásos nyelvosztályok számára - tájékoztatta portálunkat az igazgatónő.

Az egykori Kölcsey - a jelenlegi Református Gimnázium - új épületszárnyában 12 „kölcseys" osztály működik, illetve még abban az épületben található az intézmény könyvtára, orvosi rendelője és ebédlője is, valamint a tornaterem. „Úgy látom a diákok hamar megszokták az új épületet, a kisebbeknek tetszenek a régi stílusú, boltíves folyosók és termek, a nagyobbak pedig az egykori épületben maradtak. Azonban úgy a diákok, mint a tanárok nagy hiányát érzik a magyar szaktanteremnek, a kémia-, illetve a fizikalabornak, és ami a gyerekeknek a legjobban hiányzik, az nem mást mint az udvar. Az „új" udvart legkésőbb három hét múlva használhatjuk, csak azután, miután kerítésünk is lesz. " - mondta el Pataki.



Felújított ajtók és termek fogadták a diákokat


Az elmúlt hetekben sikerült az udvar lefolyórendszerét kitisztíttatni, és rendbe hozni, az ajtókat felújítani, illetve a tetőcserepeket kicserélni. Ezenkívül pedig folyamatosan próbálják  megoldani a különböző problémákat részben önerőből, részben támogatásokból. A munkálatok közben az iskola működését is újra kellett szervezniük, és mindemellett zökkenőmentesen folyniuk kell a mindennapokhoz kapcsolódó oktatásnak is.

A hely szűke miatt az "új" Kölcsey Ferenc Főgimnáziumban  jelenleg 17 osztály és 2 informatika labor működik, de amint felújítják az épület másik szárnyát is, lesz hely bőven  további osztálytermek, laborok és egyéb nélkülözhetetlen helyiségek kialakítására.  Az egykori leánynevelde felújítását mintegy 252.000 eurós támogatással segíti a kormány, és a munkálatok remélhetőleg már november elejétől kezdetét veszik.


Idővel megnyitnák az épület eredeti főbejáratát
Idővel megnyitnák az épület eredeti főbejáratát


Az oktatási intézmény vezetőségének egy másik célja,  hogy az épületnek a Stefan cel Mare utcára nyíló eredeti főbejáratát újra megnyissa. Erre viszont még várni kell, mert az ajtó mögötti fal lebontását, további körülményes munkálatok követik. Ennél fontosabb viszont az épület udvaráról jól látható külső folyosó felújítása, vagy megszüntetése, valamint egy kapu megnyitása a nagyobb gépjárművek számára.



Felújításra, vagy megszüntetésre vár a külső folyosó


A hely sok mindent behatárol, de az iskola tanárai és diákjai  megpróbálnak a hagyományos rendezvények mellett, újakat is szervezni. Elkezdődtek a kosáredzések, elkezdődött a kirándulások szervezése, valamint a gólyabál és a picur-avató szervezése is. Szeptember 25-26. között első alkalommal rendeztek a tanárok és diákok gólyatábort, melyre a Hadadi Degenfeld kastélyban került sor.




Sikerült kicserélni a tetőcserepek egy részét, és a kanalizálást is megoldani


Remélhetőleg novembertől a másik épületszárnyban is kezdetét veszik a munkálatok
Remélhetőleg novembertől a másik épületszárnyban is kezdetét veszik a munkálatok


A felvételt Egyedi Zsolt készítette

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: