2009-11-06 14:01:50• hírek • Tóth Klarissz

Női lehangoltság vagy depresszió?

Azzal mindenki egyetért, hogy az élet nem habostorta. Mindennapi harcok, küzdelmek és próbatételek edzenek mindannyiunkat.

Statisztikai adatok arról tanúskodnak, hogy világviszonylatban háromszor annyi nő szenved enyhébb vagy súlyosabb depressziótól, mint ahány férfi. Ami az érintettek csoportját illeti, leginkább a 20 és 45 év közöttieket érinti. Brit tanulmányok beszámolói szerint ez azért van így, mert a fiatal felnőtt nőkre - az élet megannyi területén - egyre nagyobb teher nehezedik. Munkahelyükön legalább olyan szintű teljesítményt várnak el tőlük, mint a férfiaktól, a teljesítményorientált munkahelyek pedig fokozott erőbedobást igényelnek. Munkaidő után hazaérve további helytállásra van szükség: gyerekkel való foglalkozás, házimunka stb. Egyre nehezebben tudnak az elvárásoknak megfelelni. Sok nőnél ott kezdődik a gond, hogy többségük egyenlőségjelet tesz a valós- és a képzelt elvárások között, és a kettő között próbálnak egyensúlyozni. Ennek eredménye pedig az örökös rohanás, stressz, időhiány valamint az ebből adódó lehnagoltság, és súlyosabb esetben a depresszió.

A nők depresszióra való hajlamát természetesen több tényező is befolyásolja, de a hormonoknak különösen fontos szerepük van. Elsősorban a szerotoninnak, mivel ez a hormon felelős azért, hogy a nők szervezete fogékonyabb a hangulatingadozásokra és a depresszióra. Ezért cseppet sem meglepő, hogy feszültebbekké válnak, optimizmusuk alábbhagy és könyebben elsírják magukat. A leghatékonyabb megoldás az lenne, ha a mindennapi kötelezettségeiket fontossági sorrendbe csoportosítanák. Amennyiben időhiány miatt nem sikerül minden betervezett feladatot teljesíteniük, egyszerűen húzzák ki a listáról azokat a feladatokat, melyek kevésbé fontosak. Ajándékozzák meg magunkat idővel, ezt az időt pedig fordítsák olyan tevékenységekre, melyeket szeretnek. A kellemes élmények segítenek megszünetetni a búskomorság érzését.


Világviszonylatban háromszor annyi nő szenved depressziótól, mint ahány férfi

Világviszonylatban háromszor annyi nő szenved depressziótól, mint ahány férfi


Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: