2009-03-10 11:52:54• hírek • Tóth Klarissz

Női hiszti és élettani változások

Pszichiátriai, pszichológiai és pszichoterápiás könyvek tucatjai foglalkoznak a hisztéria jelenségével. Elődeink tipikus női megnyilvánulásnak tartották. Ez leginkább annak köszönhető, hogy anno a mentális problémák aránya a nők körében gyakoribb jelenségnek számított, mint a férfiak esetében.

A hisztériával kapcsolatos első írásos feljegyzések az egyiptomiaktól és a sumeroktól származnak. A hisztéria megnevezés, a görög „hystera" szóból származik, melynek jelentése „anyaméh". Az egyiptomiak sokáig azt hitték, hogy a hisztéria fő okozója az anyaméh vándorlása a női szervezetben, ebből adódóan pedig az agynak nincs megfelelő vérellátása.

Ma már tudjuk, hogy ez az elképzelés nem helytálló, mivel a hisztéria jóval több, mint egy kellemetlen megnyilvánulás, egy olyan személyiségvonásról van szó, ami bizonyos élethelyzetekre adott válaszreakcióként jelentkezik. A köztudatban és leginkább a férfiak elképzelésében a hisztériás nőhöz a következő sztereotípiák kötődnek: nyafogás, nyavalygás, felfokozott érzelmi- vagy dühkitörés, a keze ügyébe kerülő tárgyak csapkodása, vehemens magatartásforma, olykor sírógörcs és a párkapcsolathoz kötötten túlzott féltékenységi megnyilvánulás.

A hisztériás nő fő jellemzői: érzelmi labilitás, egyik hangulati-, érzelmi állapodóból könnyen átcsap az ellenkezőjébe, olyan helyzeteket keres, ahol a figyelem középpontjába kerül, szerettei elismeréséért sóvárog, fokozott figyelmet igényel, provokáló magatartásforma, egocentrizmus gyakran teátrális magatartásforma, túldramatizált viselkedés. A női hisztéria egyik legérdekesebb teóriája, a vibrátorral hozható összefüggésbe. Őseink a hisztéria egyik fő okozójának ugyanis a szexuális kielégületlenséget tartották, ebből adódóan olyan vibrátort fejlesztettek ki, ami csökkentette a nők hisztériás rohamait.

A szakirodalom a hisztéria több megnyilvánulási formáját tartja számon, az egyik ezek közül, ami a nők többségénél havonta visszatér: a menstruációs ciklust néhány nappal megelőző és az ideje alatt jelentkező hisztéria. Ahhoz, hogy a férfiak némi megértést tanúsítsanak a nők eme időszakos érzékenysége iránt nem árt, ha tisztában vannak azzal, milyen változások zajlanak ilyenkor a női szervezetben. A testi érzékenység, lelki sebezhetőség és fokozott étvágy szintén ide sorolhatók. A nők többségénél a csokoládéfogyasztási szükséglet is jóval nagyobb „azokon a nehéz napokon".

A menstruáció időszakában az emésztés, a légzés és a vérkeringés is változáson esnek át. A menstruációt megelőző néhány napban szaporábbá válik a szívműködés, kismértékben ugyan, de a vérnyomás is emelkedik, ami többek között a megnövekedett pulzustérfogattal és nagyobb adrenalin-kiválasztódással hozható összefüggésbe.

Ezzel a jelenséggel magyarázható az is, hogy a menstruációt megelőzően romlik a szív- és érrendszeri betegségben szenvedő nők állapota, szívritmuszavar léphet fel, több gondot okoz az aranyeres probléma és a visszértágulat is. Nem véletlen, hogy a ciklus eme szakaszában jóval gyakrabban jelentkezhet embólia vagy trombózis. A progeszteron hatására a légzőközpont ingerlékenysége is megnő, ebből adódóan a légzés is szaporábbá válik. A menstruáció előtti napokban a hangszálak nyálkahártyája is megduzzad, ami sajátságos, rekedtes hangot kölcsönöz a nőknek. Ilyenkor az orrvérzés is gyakoribb lehet. Végül megemlíthetjük, hogy a ciklus elején és végén hányinger, puffadás, hasmenés vagy éppen székrekedés is jelentkezhet. Ezek után cseppet sem meglepő, hogy mindezekhez az élettani jelenségekhez némi hisztéria is társul. Annak ellenére, hogy a hisztériát jellegzetes „női rendellenességnek" tartják, a férfiak körében is egyre gyakoribb magatartásformának számít.

A hisztériával kapcsolatos első írásos feljegyzések az egyiptomiaktól és a sumeroktól származnak.

 

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: