2008-06-09 07:38:52• hírek • István Löchli

A hibrid lesz a divat?

 Egyre népszerűbbek a hibrid autók Amerikában is.

Benzines-elektromos hibrid üzemű nagy városi terepjárókkal rukkolt elő a General Motors. Az üzemanyag-takarékosság és a környezetvédelem ezzel betört az amerikai autópiac egyik legrangosabb szegmensébe, a nagy városi terepjárók (SUV-k) körébe.

Csaknem háromtonnás, kilenc személy szállítására alkalmas monstrum a Chevrolet Tahoe és a GMC Yukon legújabb hibrid modellje is. A GM az eddigi legnagyobb méretű és teljesítményű hibrid személyszállító autókat alkotta meg. 

A korábbi rekorder a Toyota Highlander vegyes üzemű változata volt, amely azonban - hét személyes férőhelyével - az amerikai besorolás szerint csak középkategóriás jármű. A GM a nagy családoknak ajánlja a bődületes teljesítményű és nyomatékú kocsikat, valamint azoknak, akik hajót, lakókocsit vontatnak. A Tahoe-t és a Yukont is elektromos hajtóművekkel párosított hatliteres nyolchengeres erőforrások mozgatják, 332 lóerős maximális teljesítménnyel és 498 newtonméteres maximális nyomatékkal. Az Egyesült Államokban eddig legnagyobb számban eladott hibrid jármű a Toyota Prius, amely „csak" 110 lóerőt kínál a teljesítménymániákus amerikaiaknak.

A tágas belterű, három üléssoros hibrid Tahoe és Yukon kétkerékmeghajtású változatát valamivel több mint 50 ezer dollárért (8,3 millió forintért) lehet megvásárolni, vagyis kétszer drágábbak, mint a japán Prius. A lenyűgöző teljesítményű GM-hibridek fogyasztása azonban korántsem meggyőző: a Tahoe például csak 16,4 mérföldet tud megtenni egy gallon benzinnel városban, vagyis 14,3 liter a fogyasztása száz kilométerenként - ettől egy európai autós menten a szívéhez kapna. Az amerikai piacon egyébként nem a GM két új modellje a legdrágább hibrid autó. 

A nagyobb luxusra vágyók 55 ezer dolláros áron juthatnak hozzá a Lexus GS 450h szedánhoz, amelyben öt személynek van hely, a hathengeres benzinmotor 292 lóerőt képes leadni. A még tehetősebbek 104 ezer dollárért vehetik meg a Lexus LS 600h L modellt, amelyben egy 438 lóerős nyolchengeres erőforrás dobog.

 

ma.hu

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: