2015-04-11 11:43:01• hírek • MTI

Női elnöke lehet az Amerikai Egyesült Államoknak

Hillary Clinton egykori first lady, volt szenátor és egykori külügyminiszter vasárnap a közösségi médiában megjelenő videoüzenetében fogja bejelenteni, hogy indul a 2016-os amerikai elnökválasztáson - jelentette híroldalán pénteken a CNN a politikus leendő kampánystábjához közel álló személyre hivatkozva.

Clinton ezt követően Iowa és New Hampshire államba utazik majd, ahol a jövő évi előválasztási küzdelem során az első jelöltállító gyűléseket, illetve előválasztást tartják majd. A potenciális elnökjelölt-aspiráns, aki 2008-ban is beszállt már a Fehér Házért folytatott küzdelembe, Iowában a demokrata mezőnynek csak a harmadik helyén végzett, ami végül elnöki ambícióinak meghiúsulásához vezetett.

Az amerikai hírtelevízió szerint Hillary Clintonnal felvették már a vasárnap közzéteendő videót, amelyben a politikus kifejti majd második elnökjelölti kampányának súlyponti témáit, valamint közöli majd a demokrata választókkal, hogy kész az elszánt harcra az Egyesült Államok vezetéséért.

Noha Clintont tartják a legesélyesebbnek a demokraták hivatalos elnökjelöltségének elnyerésére és a táboron belül jelentősebb rivális még nem jelentette be hivatalosan indulási szándékát, a volt külügyminiszter intenzíven akar kampányolni, mert a párton belül nem népszerű egy előre lefutott "koronázás" lehetősége. Mint emlékezetes, Hillary Clinton 2008-ban is favoritként állt célhoz, de az előválasztási küzdelemben vereséget szenvedett a jelenlegi elnöktől, Barack Obamától.

A CNN szerint a volt first lady, akit közvetlen környezetében "a világ leghíresebb ismeretlenjeként" emlegetnek, a nagygyűlések helyett empatikus, szűkebb körű fórumokon, vagy éppen személyesen kíván a szavazókkal találkozni, és elmondani, hogy bár a férje, a volt elnök Bill Clinton nevét viseli, ő maga mit is képvisel.
Clinton második elnökjelölti kampányát elemzők és a sajtó gyakorlatilag tényként kezelik azóta, hogy 2013 elején kilépett a külügyminisztériumból. Az azóta eltelt két évben szónoklatokat tartva és az új önéletrajzi könyvét bemutatva széltében-hosszában bejárta az országot.

A közvélemény-kutatások szerint Hillary Clinton, ha most tartanák az elnökválasztást, az összes potenciális republikánus ellenfelét legyőzné.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: