2011-12-05 08:58:50• hírek • mediafax.ro

Nőhetnek az energiaárak

Nőni fognak az energia- és gázárak, miután az Országos Energiahatóság (ANRE) 2012-től vagy 2013-tól kötelezi a gáz- és áramszolgáltatókat, hogy a fogyasztóknak hatékonysági megoldásokat javasoljanak, amelyeknek költségeit a fogyasztói árak emelésével tudják majd visszaszerezni - tájékoztat a Mediafax Hírügynökség.

„Ennek megvalósítására (az energiatakarékosság érdekében -szerk. megj.) a szolgáltató rendszerek operátorai választhatnak: vagy részt vesznek az ANRE-vel egyeztetett hosszú távú megállapodásban, amelynek keretében a fogyasztói tarifák kiigazítása révén szerzik vissza az energiatakarékossági program költségeit, (illetve - szerk. megj.) az előző évi energiaszolgáltatás üzleti forgalma 0,5 százalékának megfelelő összeggel járulnak hozzá az energiatakarékossági alaphoz" - mutat rá az Országos Energiahatóság (ANRE) által kidolgozott terv.

A tervet törvénybe foglalják, és általa a nemzeti jogszabályba felveszik az EU vonatkozó irányelvét, majd 2012-től vagy 2013-tól alkalmazzák. Az ANRE szerint az irányelvről az európai intézmények egyeztetnek, és lényege, hogy a nemzeti energiatakarékossági kötelezettségeket részben átruházzák az elosztókra vagy szolgáltatókra. Az irányelv ugyanakkor annak lehetőségét is tartalmazza, hogy a követelményeket szociális meggondolásból vegyék be a kötelezettségi rendszerbe. Például egy iskola gázfogyasztásának takarékossági megoldása lehet egy jobb teljesítményű hőközpont kiépítése. A beruházást a gázszolgáltató végezné, és utólag a tarifák emelésével visszanyerné a költségeket.

„Az áram- és gázelosztó rendszerek operátorai évente az előbbi esztendőben elosztott energia mennyiségének legalább 0,5 százalékát megtakarítanák. Az energiatakarékosság a végső fogyasztónál jelentkezik majd, amit azt az ANRE-hez kell jelenteni, és ugyancsak e hatóság igazolja" - mutat rá a terv.

A terv kidolgozásakor az ANRE figyelembe vette mind a kormánynak az EU-nál tett vállalását az energiafogyasztás 20 százalékkal való csökkentésére a 2020. esztendőig, mind pedig az energia- és gázárak elkerülhetetlen emelkedését az IMF által Romániára kiszabott kötelezettségek miatt, illetve a környezetvédelmi költségek és az újrahasznosítható energiára nyújtott állami segélyek internalizálása következtében.

A Nemzetközi Valutaalap azt kérte a kormánytól, hogy készítse el az áram- és gázárak szakaszos liberalizálásának naptárát, a határidő a vállalatok esetében 2013, a magánszemélyek esetében pedig 2013 és 2015 között van. Ha a költségek áremeléssel való visszaszerzését választják, az energiaszolgáltatók energiaszolgáltatási vállalatot hozhatnak létre mint saját igazgatóságukat, illetve a szolgáltatásokat leszerződhetik egy független vállalattal. A kitűzött cél részleges vagy teljes be nem tartását büntetni fogják az energiaszolgáltatás üzleti forgalmának az energiatakarékossági cél (azaz 0,5%) és a valós megtakarítás közötti különbséggel egyenlő százalékával.

A büntetésekből származó összegek az energiatakarékossági alapba kerülnek. Az alapot az ANRE vagy a gazdasági minisztérium fogja kezelni, a büntetésekből befolyó összegeket pedig energiahatékonysági projektek finanszírozására fogják fordítani az országos energiatakarékossági akcióterv keretében. Az elosztókat és a szolgáltatókat kötelezik, hogy energiatakarékossági programjaik legalább 10 százalékát az ún. sebezhető kategóriába tartozó fogyasztóknak szánják. A törvénykezés egyelőre nem határozza meg világosan a sebezhető fogyasztó fogalmát.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: