2009-03-17 17:11:23• hírek • Parajdi Andrea

Nőhet az egészségügyi ellátás színvonala

Várhatóan jövő év elejétől valósulhat meg az egészségügyi rendszer decentralizációja. A kormány egyre jobban sürgeti, hogy mihamarabb a helyi adminisztráció kezébe adja a helyi egészségügyi szolgáltatások megszervezésének feladatát. Ilyés Gyula polgármester szerint hosszútávon ez lehet az egészségügy színvonalának növelésére a megoldás, azonban most megfontolt lépésekre van szükség.

Már tavalyi év novemberében megjelent az a kormányrendelet, mely szerint 2009 január elsejétől a városi önkormányzatoknak négy szinten - közösségi egészségügyi ellátás, iskolai egészségügyi ellátás, kórházi egészségügyi ellátás, és egészségügyi központok fenntartása- saját költségvetésén kellene megszerveznie a helyi egészségügyi szolgáltatásokat. Az akkori elképzelés országszerte nagy port kavart, hiszen a legtöbb városi költségvetés ezt nem tudta volna megfinanszírozni.

Ilyés Gyula polgármester a napokban az Egészségügyi Minisztériumban járt, ahol részt vett a témában szervezett első megbeszélésen. -Konkrét tervekről még nem tájékoztattak, azonban az elvi elképzeléseket bemutatták. Az egészségügyi minisztérium letett arról az elképzeléséről, hogy csak az első évben küld anyagi fedezetet. A decentralizációt követően a megfelelően működő egészségügyi ellátás alapvető szükségleteire rendszeresen kiutalják majd a támogatást - mondja a polgármester.

A szerdai kormányülésen napirenden szerepel a decentralizáció minimális normatíváinak elfogadása, amely alapját képezi az egész rendszernek. -Észrevehető, hogy a kormány prioritásként kezeli a decentralizáció kérdését, és mihamarabb a városi adminisztráció kezébe akarja adni a helyi egészségügyi szolgáltatások megszervezésének feladatát. Csak bízni tudunk benne, hogy nem hamarkodják el a döntést, és minden részletre odafigyelnek majd - vázolja Ilyés a problémákat, aki ugyan úgy véli hosszútávon ez lehet az egészségügy színvonalának növelésére a megoldás, azonban most valóban megfontolt lépésekre van szükség.

A polgármester szerint jövő évtől várhatóan életbe lép a decentralizációs rendszer. Két-három évre lesz majd szükség, hogy zűrzavarok nélkül működhessen az egészségügyi ellátás, de mivel a jelentkező problémákat helyi szinten tudják megoldani, ez növelni fogja a szolgáltatások minőségét.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: