2013-10-11 13:16:16• hírek • MTI

Nobel-békedíj - Vegyifegyver-tilalmi szervezet a kitüntetett

A vegyi fegyverek megsemmisítése terén végzett széles körű munkájáért a hágai székhelyű Vegyifegyver-tilalmi Szervezetnek (OPCW) ítélte oda a 2013. évi Nobel-békedíjat a norvég Nobel-bizottság, amely pénteken Oslóban jelentette be döntését.

A hágai székhelyű OPCW-t 1997-ben alapították, feladata az ugyanebben az évben létrejött Vegyifegyver-tilalmi Egyezmény (CWC) végrehajtásának ellenőrzése. Az OPCW-nek jelenleg 189 ország a tagja, a jövő hétfőn fog csatlakozni hozzá Szíria a 190.-ként. Főtitkára a török Ahmet Üzümcü.

A független, önálló szervezet munkakapcsolatban áll az ENSZ-szel, tevékenysége különösen idén, a szíriai konfliktus kapcsán vált fontossá és kapott nagy figyelmet. Jelenleg ugyanis a szíriai vegyi fegyverek megsemmisítésén munkálkodik.
Idén augusztusban több mint ezernégyszázan haltak meg egy Damaszkusz külvárosában elkövetett vegyifegyver-támadásban. Az Egyesült Államok szerint a támadást a Bassár el-Aszad elnökhöz hű kormányerők követték el, Aszad ellenben a szíriai felkelőket vádolja a támadással. Aszad egy amerikai katonai csapás elkerülése érdekében végül mégis beleegyezett az ország vegyi fegyvereinek megsemmisítésébe és beengedte az OPCW munkatársait az országba, akik a múlt hét végén meg is kezdték ott feladatuk teljesítését.

A szervezet munkatársai szerint 2014 közepére fejeződhet be a teljes szíriai arzenál felszámolása, feltéve, hogy a polgárháborúban szemben álló felek mindegyike támogatja munkájukat. Szakértők szerint mintegy ezer tonnányi fegyverről van szó, szarin-, mustárgáz- és VX ideggáz-hatóanyagú fegyverekről. A vegyi anyagok egy részét rakéta-robbanófejekbe töltve tárolják, más részüket nem bevethető állapotban, cseppfolyós elővegyületek formájában. Az OPCW feladata kiterjed a töltetek és a robbanófejek, hordozórakéták megsemmisítésére egyaránt.

Az OPCW-nek mintegy ötszáz munkatársa van, és mintegy százmillió dollár éves költségvetésből működik.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: