2010-01-07 16:50:21• hírek • Gozner Gertrud

Nő az öngyilkosságok száma

A megyei kórháztól és a rendőrségtől szinte hetente kapunk hírt öngyilkossági kísérletet elkövető személyekről, a tavalyi év során összesen 39 Szatmár megyei lakos vetett véget önként az életének.

Alig kezdődött meg az újév, máris három öngyilkossági kísérletet regisztráltak a megyében. Múlt vasárnap a déli órákban a Closca sugárúton egy férfi azért zárkozott be a lakásába, hogy öngyilkosságot követhessen el. A tűzoltóknak azonban sikerült megmenteniük a kétségbeesett férfit. Szilveszter napján egy 19 éves fiatal vágta fel az ereit, míg az újév másnapján egy negyven éves férfi próbálta meg felakasztani magát. Szerencsére már mindketten túl vannak az életveszélyen.

Sajnos megyénk az országos öngyilkossági statisztikák dobogós helyén található, Székelyföld után a mi tájainkon válnak meg a legtöbben önként az életüktől. Szatmár megyében a tavaly százezer lakosra számítva 22,2 esetet regisztráltak. Ezzel a szatmáriak a harmadik helyet foglalják el a listavezető Kovászna (34,6 eset) és Hargita (33,3 eset) megyék után.

Szatmárnémetiben 2009-ben négy nő és 15 férfi lett öngyilkos, Nagykárolyban 11-en vetettek véget önként az életüknek, Avasfelsőfaluban négy esetet jegyeztek fel, Tasnádon és Sárközön 2-2 személy vált meg az életétől, míg Erdődön egy lakos nem látott más kiutat. A megyei rendőrség statisztikáiban azonban csak a városi esetek szerepelnek, vagis a szám ennél jóval nagyobb is lehet.

A leggyakoribb öngyilkossági módszer a férfiak körében az akasztás, míg a nők többnyire gyógyszerek, vagy egyéb mérgező anyagokkal követnek el öngyilkosságot. A szakemberek szerint a kommunikáció hiánya a felelős a legtöbb esetért, az emberek először depresszióba esnek, mert nem tudják megbeszélni a gondjaikat senkivel, majd végső esetben az életüknek is véget vetnek. Különösen télen nő meg ezen esetek száma, mivel a hosszú ideig tartó sötét és a hideg negatívan befolyásolják az emberi pszichét. Főleg a magánéleti gondok dominálnak, az hogy az illetőt elhagyta a házastársa, illetve az, hogy értéktelennek érzi önmagát.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: