2009-09-02 10:37:57• hírek • Ferenczi Noémi

Hazatérnek a diákok

Európaszerte tombol a gazdasági válság, emiatt egyre több külföldön dolgozó román állampolgárnak szűnik meg a munkahelye. Sok család hazatér, így sok diák itthon folytatja az iskolát. A Szatmár Megyei Tanfelügyelőség napi rendszerességgel találkozik ilyen esettel.

A külföldről hazatérő diákok beíratásához egy kérvényt illetve az eddigi tanulmányokat igazoló okmányt kell leadni, melyet a tanfelügyelőség elküld Bukarestbe, ahol egy bizottság eldönti, hogy az adott diáknak kell-e évet ismételnie, illetve különbözeti vizsgát tennie. A biztosság körülbelül egy hónapon belül hoz döntést.

"Az iskolákban is tetten érhetők a világszerte eluralkodó gazdasági válság hatásai. Azok a szülők, akik eddig külföldön dolgoztak, és gyermekeiket is magukkal vitték, most hazatérnek, mivel megszűnt a munkahelyük, itthon próbálnak boldogulni. A külföldről hazatérő diákok gyakran nehezen illeszkednek be, nehezen alkalmazkodnak a román tanügyi rendszerhez. Ezeknek a tanulóknak főleg nyelvismereti gondjaik vannak.

Annak ellenére, hogy sok szülő hazatér, még mindig problémát jelent a sok itthon hagyott, szülői felügyelet nélkül nevelkedő diák" - mondta el a Szatmár.ro-nak Kónya László főtanfelügyelő-helyettes.

Országos szinten több ezren vannak hasonló helyzetben. Szatmár megyében eddig 122 külföldről hazatérő diák beíratását kérvényezték, ebből 90 V-VIII. osztályos illetve 32 középiskolás diákét. A tavalyi évben 125 diákot írattak vissza megyénk valamelyik tanintézményébe. Az idei tanévkezdésig valószínűleg ennél jóval többen fognak jelentkezni, hiszen a tanfelügyelőségen naponta kérvényeznek beíratást - tette hozzá Kónya.


Eddig 122 külföldről hazatérő diáko tírattak vissza megyénk valamelyik tanintézményébe
Eddig 122 külföldről hazatérő diákot írattak vissza megyénk valamelyik tanintézményébe


Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: