2006-03-25 18:28:00• hírek • Szatmar.ro

A vezetés új dimenziója

Az X5 színrelépésével a BMW ismét bizonyította: nem ismer korlátokat.

Tévedtünk, ha azt hittük, nem létezik olyan autó, mely egyszerre sportos és kényelmes, elegáns és praktikus, hatalmas utastérrel rendelkezik, városban és terepen egyaránt könnyen irányítható, és az autópályán sem vall szégyent! 

A BMW az X5 létrehozásával megalkotta a Sport Active Vehicle járműkategóriát. Ez az autó azoknak készült, akik szeretik a kihívásokat, ugyanakkor fontos számukra a megjelenés is. Legyen szó akár egy hegyi kerékpártúráról, akár egy előadásról az Operában, az X5 mindig a legjobb arcát fogja mutatni. Ha kell, nyers ereje dominál, ha kell, finom vonalai kerülnek előtérbe. A helyzettől függően hol a hatalmas utastér praktikus tulajdonságait használhatjuk ki, hol pedig a felsőkategóriás limuzinok kényelmét élvezhetjük.

A passzív biztonság egyik legfontosabb része maga a karosszéria. Igaz ugyan, hogy a terepjárókat általában létraszerű alvázkeretre építik, mert így nagy az autók csavarodási szilárdsága, azonban rendkívül rossz a passzív biztonságuk. Hiszen a merev alváz képtelen elnyelni az ütközési energiát. Ezért a BMW tervezői más utat választottak: az X5 önhordó karosszériával készül. A döntés helyességét mi sem bizonyíthatja jobban, mint az a tény, hogy a jármű az európai és a japán NCAP követelmények szerint végzett próbákat illetve az amerikai Insurance Institute for Highway Safety tesztjét kivétel nélkül a legjobb eredményekkel teljesítette.

Természetesen az X5 aktív biztonsága is példás. Fékrendszere olyan nagy teljesítményű, hogy a 7-es limuzinszintű lassulási értékeket is elérheti. Elől belülről hűtött, 332 mm átmérőjű, hátul tömör, 324 mm átmérőjű tárcsaféket találunk. Az X5 alapfelszereltségéhez tartozik a jelenleg legmodernebb menetstabilizátor, a DSC is, amelyet olyan funkciókkal egészítettek ki, mint a dinamikus fékerőszabályzó (DBC), az automatikus differenciálfék (ADB-X), vagy az intelligens lejtmenetszabályzó (HDC).

Milyen lehet az a motor, amely a több mint két tonnás X5-t 7,7 másodperc alatt gyorsítja fel álló helyzetből 100 km/órás sebességre? Több válasz is lehetséges. Először is szikár, a számok nyelvén: 4,4 literes erőmű, melynek legnagyobb teljesítménye 210 kilowatt, míg maximális nyomatéka 440 newtonméter. Legnagyobb sebessége 207 km/óra, sportfelszereléssel 230 km/óra

Vagy tudományos, a technika nyelvén: nyolchengeres benzines motor, változtatható beállítású vezérműtengellyel, igénybevételtől függő hűtéssel és digitális motorelektronikával. A technológiának köszönhetően nagy a nyomaték és a teljesítmény, ugyanakkor alacsonyabb a károsanyag-kibocsátás, a fogyasztás, és a motorzaj. Az X5 4,4i-t Steptronic sebességváltóval szerelik, ami a teljesen automata vezérlésű ötsebességes adaptív üzemmódja mellett a kézi váltást is lehetővé teszi.

Az X5 állandó négykerék-meghajtással rendelkezik, mely normál üzemben az erő 62 %-át a hátsó, 38 %-át az első kerekekre továbbítja. A konstrukció kitűnő vonóerőt biztosít, amely lehetővé teszi, hogy az autó akár 32 %-os emelkedőt is leküzdjön.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: