2014-01-09 17:35:31• hírek • MTI

Nő a feszültség az USL koalícióban

A román szociáldemokraták és liberálisok koalíciójaként három éve alakult, másfél éve kormányzó Szociálliberális Szövetség (USL) megerősítését szorgalmazta Crin Antonescu, a Nemzeti Liberális Párt (PNL) elnöke csütörtökön, a párt idei első vezetőségi ülésén.

Antonescu nem titkolta, hogy a koalícióban erős ellentétek feszülnek, de szerinte az USL vezető politikusainak nem azt kéne latolgatniuk, mikor lenne alkalmasabb felbontani a szövetséget, hanem azon kellene dolgozniuk, hogy együtt valósítsák meg a választóknak közösen tett ígéreteiket.

A pártelnök emlékeztette a koalíció működésével elégedetlen társait és szociáldemokrata partnereit, hogy az USL kétharmados választási győzelme nem a posztok és érdekszférák elosztására való felhatalmazás, hanem a választókkal kötött szerződés, amelyet a koalíciós pártok nem rúghatnak fel egyoldalúan.

Az USL alapokmánya szerint a szociáldemokraták adják a szövetség kormányfőjelöltjét, a liberálisok pedig az államfőjelöltet. A Szociáldemokrata Párt (PSD) elnöke, Victor Ponta másfél éve miniszterelnök, de a két párt között kiéleződött feszültségek miatt kérdésessé vált, hogy a PSD támogatja-e még Antonescut az USL közös jelöltjeként az év végi államelnök-választáson.

Antonescu megerősítette: a PNL kormányon akar maradni. A tavaly decemberi koalíciós vitákra utalva azt is hangsúlyozta: pártja ellenzékből is bírálta a jogállamiság megsértését, most pedig kormányzati részvételével a PNL garantálja a demokratikus értékek, és a törvények betartását. Ezzel arra utalt, hogy pártja nem támogatja a PSD azon kezdeményezéseit - az amnesztiatörvényt és a büntetőtörvénykönyv módosítását -, amelyek az ellenzék szerint a korrupt politikusok felelősségre vonásának ellehetetlenítését szolgálják.

A koalíció működésével elégedetlen liberálisok azzal vádolják Victor Ponta miniszterelnököt, hogy lépésről-lépésre kiveszi a hatalmat a kezükből, a szociáldemokraták pedig azt nehezményezik, hogy koalíciós partnereik úgy bírálják a kormányt, mintha ellenzékben lennének. 2013 végére Ponta és Antonescu csörtéje odáig fajult, hogy kölcsönösen hazugnak nevezték egymást.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: