2011-11-14 11:09:56• hírek • MTI

Nő a fehér házi személyzet élén

Angella Reid karácsonyi vacsorát készített éppen, amikor megszólalt a telefon. A főnöke hívta a jamaicai Half Moon üdülőhelyről azzal, hogy a személyzet egy fontos tagja nem ment be dolgozni, és neki kell a helyére állnia. "De hát épp a családnak főzök!" - tiltakozott a tinédzser Angella, és elpityeredett, mert a főnöke hajthatatlan maradt. Később azonban letörölte a könnyeit, felszolgálta a vacsorát, és jelentkezett a munkahelyén...


"Alig tudta elhinni, hogy berendeltem - emlékezett vissza az esetre a főnök, Myrtle Dwyer. - Bejött, miután megcsinálta a családnak a vacsorát, és remekül elvoltunk."
Egy kingstoni középiskoláról kikerülve Angella Reid a szállodai munkát választotta hivatásul, és hamar megtanulta, hogy aki mások kényelméről gondoskodik, annak sokszor áldozatot kell hoznia. Most, több mint három évtizedes vendéglátói tapasztalattal a háta mögött készen áll arra, hogy átvegye a világ egyik legexkluzívabb lakóhelye, a washingtoni Fehér Ház háztartásának vezetését.

Diszkréció az egyik legfontosabb tulajdonság

Angella Reid novemberben kezdi meg a háznagyi munkát. Ő lesz a kilencedik személy, aki ezt a munkakört betölti - és az első nő. Stephen Rochon nyugalmazott ellentengernagyot váltja fel, aki a belbiztonsági minisztériumban folytatja tovább a pályafutását.
A háznagy vagy főkomornyik - Angella Reid esetében persze helyénvalóbb a házvezetőnő megjelölés - igen fontos, sok munkával járó pozíciót tölt be a Fehér Házban. Feladata, hogy felügyelje az elnök 132 szobás otthonában zajló mindennapi munkálatokat, és a vízvezeték-szerelőtől a villanyszerelőn át a szakácsokig és inasokig több mint 90 ember munkáját irányítsa. Neki kell gondoskodnia az állami bankettek A-listás vendégeitől a húsvéti tojásvadászatra meghívott gyerekekig bezáróan mindenkinek az ellátásáról.

A munka sokoldalúságának elismeréseként a háznagyi címet kiegészítették azzal, hogy "az elnök rezidenciájának igazgatója".
A diszkréció lehet talán az egyik legfontosabb tulajdonság, amelyre egy főkomornyiknak szüksége van. Azon kívül, hogy gondoskodik a rezidencia fennakadásoktól mentes működéséről, Angella Reidnek biztosítania kell majd, hogy a Fehér Ház igazi otthon legyen, ahol két elfoglalt szülő, a két lányuk és a család kutyája kényelmesen érzi magát, és mindenkinek megvan a háborítatlan magánélete.

Az elmúlt években a háznagy feladatai közé a legkülönbözőbb dolgok tartoztak attól kezdve, hogy előkerítse Caroline Kennedy elveszett aranyhörcsögét egészen odáig, hogy házassági engedélyt szerezzen Woodrow Wilsonnak - írta Claire Faulkner a White House Historyban, a Fehér Ház Történelmi Társaság folyóiratában.
J. B. West egykori főkomornyik emlékirata szerint Lyndon B. Johnson többfejes, nagy nyomású zuhanyt akart, ami komoly vízszerelési munkálatokat tett szükségessé. Nancy Reagan pedig annyira hálás volt mindazért, amit a négy elnököt kiszolgáló Rex Scouten tett, hogy King Charles spánieljének a Rex nevet adta.

iPodjával a kezében táncolt

Fölöttébb szerény megfogalmazás, hogy a háznagynak sok ember ellátásáról kell gondoskodnia. Évente ugyanis több mint egymillió ember fordul meg a Fehér Házban.
Gary Walters, aki 2007-es nyugdíjba menetele előtt két évtizeden keresztül volt főkomornyik, rendkívül sokrétűnek nevezi a munkát, amelynek része az Egyesült Államok első családjához tartozók ízlésének pontos ismerete, az eligazodás a fehér házi hagyományokban, az együttműködés a legkülönfélébb külső szervezetekkel, amelyek között a Történelmi Társaság ugyanúgy megtalálható, mint az Egyesült Államok Szépművészeti Bizottsága.

A Fehér Ház új háznagyja: Angella Reid

Angella Reid az év végi ünnepek előtt foglalja el a posztját, amikor a naptár rendkívül zsúfolt, tele van ünnepi partikkal, fogadásokkal, úgyhogy nagyon gyorsan és nagyon sokat kell tanulnia. Walters szerint ilyenkor alig van megállás, a munka reggel fél hat-hattól éjjel egyig tart.

Reidnek azonban, aki a virginiai Pentagon Cityben, a Potomac túlsó partján lévő Rith-Carlton igazgatói székéből kerül a Fehér Házba, korábbi főnöke, Jean Cohen szerint megvan az irányítói, pénzügyi és emberi tapasztalata, hogy gyorsan beletanuljon új munkájába.




Kiválasztása a posztra mindenképpen komoly kulturális váltásnak tekinthető. Rátermettség ide vagy oda, az elődei mind komoly, megfontolt férfiak voltak, akik közül nem egy a fehér házi ranglétrát végigjárva került posztjára.
A Ritz-Carlton egyik promóciós videóján viszont az látható, hogyan táncol iPodjával a kezében Angella Reid a U2 zenéjére, és a videó mellett ott van kedvenc előadóinak névsora is, amely Bob Marleytól a UB40-n és Tina Turneren át a Pet Shop Boysig terjed.

Az 52 éves, egyedül álló nőről elmondható, hogy kedveli a kalandot. Szeret utazni, az idén Törökországban töltötte a szabadságát. Gyakran jár koncertre, a U2 egyetlen fellépését se hagyja ki, ha teheti. Művészetkedvelőként már előre élvezi, hogy neki kell felügyelnie a Fehér Ház hatalmas műgyűjteményét is.
A középosztálybeli jamaicai család lányának pályafutása Washingtonban kezdődött, és New Yorkon, Connecticuton, valamint Miamin keresztül visszavezetett Washingtonba. Bár munkája nem politikai jellegű, Reid elkötelezett támogatója Barack Obamának, úgyhogy boldogan el fog követni mindent azért, hogy kellemesebbé, tehermentesebbé tegye az elnöki család életét.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: