2011-09-02 14:30:06• hírek • Kokes János/MTI

A temetéseken is spórolnak a csehek

Már a temetéseken is spórolnak a csehek: az utóbbi időben egyre többen választják a szertartás nélküli temetést az országban.

A cseh statisztikai hivatal közlése szerint jelenleg a temetések mintegy 35-40 százaléka zajlik le szertartás nélkül az országban, míg tíz éve ez alig 10-15 százalék volt. A prágai sajtóban közölt információk szerint egy hagyományos, szertartással kísért temetés legalább 20 ezer koronába kerül, de a  díszesebb, előkelőbb temetések ára 30-35 ezer korona is lehet. Miután három éve a kormány megszüntette az addigi 7 ezer koronás állami temetkezési támogatást, sokaknak gondjuk akadt elhunytuk méltó örök nyugalomra helyezésével.

Csehországban az elhunytak mintegy 70 százalékát elégetik krematóriumban, és csak harminc százalékuk kerül sírba. A krematóriumokban jelenleg 7-10 ezer korona a halottak szertartás nélküli elhamvasztása.
A nagy temetkezési vállalatok a válság következtében számos újítást vezettek be. A koszorúk, virágok kölcsönzése már korábban is ismert volt, újabban azonban a temetkezési vállalatok részletfizetésre is vállalják a munkát.

A Právo című lap egyik összefoglalója szerint az utóbbi években megnőtt az olyan elhunytak száma, akiknek nincsenek közeli hozzátartozói, illetve akiknek eltemetését hozzátartozóik nem vállalják. Ilyen esetekben a hatályos törvények szerint a temetés költségei a település önkormányzatát terhelik. Azok pedig a legolcsóbb változatot választják.
Panaszkodnak a temetők is, hogy egyre többen nem fizetnek, illetve késve fizetnek a sírhelyekért. Ha az érintettek a többszöri felszólításra sem reagálnak, a temetőket gondozó települések általában a régi sírhelyet megszüntetik, csontokat közös névtelen sírba hantolják el, majd a sírhelyet eladják az új érdeklődőknek.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: