2012-04-19 14:27:53• hírek • Szatmár.ro

Nm. Ft. Reizer Pál püspökre emlékeztek

Reizer Pál püspökért mutatott be szentmisét Nm. Ft. Schönberger Jenő püspök paptársaival április 18-án.

Szentmisével emlékeztek meg halálának tizedik évfordulóján a Szatmári Római Katolikus Egyházmegye változások utáni első püspökéről, Nm. Ft. Reizer Pálról. Este hat órától, a szatmárnémeti Székesegyházban Nm. Ft. Schönberger Jenő püspök paptársaival mutatta be a legszentebb áldozatot, melynek elején emlékezett meg elődjéről: „Egyházmegyénk tizennegyedik püspökére emlékezünk, aki tíz évvel ezelőtt ezen a napon költözött az örökkévalóságba. A legszentebb áldozattal, Krisztus keresztáldozatával, a szentmisével mondunk köszönetet a Mindenható Istennek, az ő személyéért, azért, hogy tizenkét éven keresztül az egyházmegye püspöke volt, és addig mint igazi lelkipásztor szolgálta a híveket, hirdette az örömhírt. Az örök élet, és a feltámadás reményében ajánljuk ezt a szentmisét elhunyt Reizer Pál lelki üdvéért."

A szatmári egyházmegye változások utáni első püspökét, Reizer Pál máramarosszigeti főesperest, 1990. március 14-én nevezte ki az Apostoli Szentszék. Francesco Colassuono érsek szentelte püspökké 1990. május 1-én a Szatmárnémeti Székesegyházban. Püspöksége idején számos templom épült és került megújításra az egyházmegyében. Ezen kívül két katolikus gimnáziumot és egy bentlakást létesített Szatmárnémetiben illetve Nagykárolyban.

Az egyházmegye szellemi-lelki életének virágzására különböző egyházmegyei intézményeket hozott létre, köztük legismertebb Szatmárnémetiben a Scheffler János Lelkipásztori Központ. 2001. nagyböjtjében egyházmegyei zsinatot hirdetett, amelynek időpontja 2004. augusztus 17-20. A zsinat az egyházmegye lelki megújulását szorgalmazta Szent Pál apostol szellemében: "Újuljatok meg gondolkodásmódotokban!" (Róm 12,2). Nm. Ft. Reizer Pál 2002. április 18-án távozott el az örök hazába.

Hívek a szentmisén

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: