2011-10-05 12:43:58• hírek • Póti Orsolya

Nívós hegedűverseny fiatal tehetségek számára

Ruha István (1931-2004)  hegedűművész
Ruha István (1931-2004) hegedűművész

Valójában immár ötödik alkalommal kerül sor Szatmárnémetiben a „Ruha István" Hegedűversenyre, ugyanis már akkor megszervezték kétszer a versenyt, amikor még élt a neves hegedűművész. Ruha halála után, Fátyol Rudolf hegedűművész kezdeményezésére 2009-től újraszámozták a rendezvényt.

Ma már méltán állíthatjuk, hogy a „Ruha István" Hegedűverseny Fiatal Tehetségek Számára nemzetközivé nőtte ki magát, hiszen az idei versenyre nem csak országunkból, hanem a Moldovai Köztársaságból, Magyarországról és Dél-Koreából is jelentkeztek felkészült és tehetséges fiatalok. Már a tavalyi, illetve a tavalyelőtti verseny is színvonalasnak bizonyult, nem is csoda tehát, hogy a 20. század egyik legnagyobb hegedűművészének a nevét viseli.

Mint minden alkalommal, így idén is a Szatmári Zenei Napok Nemzetközi Fesztivál keretében kerül sor a rendezvényre október 7-9. között. A versenyen évről évre egyre többen mérik össze tehetségüket, és eddig az ideire jelentkeztek a legtöbben.

„Eddig még nem jelentkeztek ilyen sokan Szatmárnémeti legkomolyabb hegedűversenyére. Mintegy húsz tehetséges fiatal iratkozott be a versenyre, közülük pedig tizenhatan jelezték a részvételt. A hazai versenyzők ezúttal dél-koreai, magyarországi és moldovai művészekkel mérhetik össze tehetségüket." - mondta el Fátyol Rudolf, a Szatmárnémeti „Dinu Lipatti" Filharmónia vezetője.

A szervezők a zsűribe idén olyan neves professzorokat hívtak meg, mint a bukaresti Daniel Podlovski hegedűművész és hegedűtanár, a törökországi Dusen Kaseinov, Grigore Constantinescu, a Romániai Zeneszerzők és Zenekritikusok Egyesületének elnöke, Sárosi György, magyarországi főiskolai docens, valamint Mihaela Tomescu bukaresti tanárnő. Az zsűri elnöke, mint minden évben ezúttal is Fátyol Rudolf szatmári hegedűművész lesz.

A versenyen minden olyan fiatal hegedűs részt vehet, aki 1986 és 1995 között született. A legjobb előadók között hat díjat osztanak ki közel 8.000 lej értékben, és a díjazottak meghívást kapnak a szatmári filharmónia 2011/2012-es évadában.

A rendezvény október 7-én, péntek este 19 órától „Ruha István - a hegedű géniusza" című szimpóziummal veszi kezdetét, melynek keretében a zsűri tagjai, illetve Mirela Capata doktorandusz tart előadást a „Dinu Lipatti" Filharmóniában. A megemlékező szimpóziumra, majd a versenyre minden érdeklődőt szeretettel várnak.

Október 8-án délelőtt veszi kezdetét maga a verseny, mikor is egy nap folyamán lebonyolítják az elődöntőt, a középdöntőt és a döntőt, a díjátadó gálára pedig október 9-én, vasárnap délelőtt 11 órától kerül sor ugyancsak a szatmári filharmóniában.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: