2014-02-27 19:49:31• hírek • Kocsis Zoltán

Nits: mi a helyzet a kerülőúttal?

A Szatmárnémeti Városi Tanács februári ülésén az a fura helyzet állt elő, hogy érdekesebb volt az egyebek pont, mint a napirend. Ekkor ugyanis Nits János tanácsos a Szatmárnémeti oly sokszor beígért kerülőútjának helyzetéről kérdezte a polgármestert.

Az alaposságáról ismert Nits két idézettel vezette fel kérdését. Előbb Dorel Coica 2013 március 29-én elhangzott kijelentéseit idézte fel, amikor Szatmárnémeti polgármestere elmondta: véget ért a terelőút nyomvonalán a kisajátítási eljárás, immár hetek kérdése, hogy kiírják a építkezés közbeszerzési pályázatát. Ezt követően Nits Adrian Stef 2013 decemberi mondatait idézte, amelyben a megyei tanács elnöke örömmel jelentette be: a kormány elfogadta a kerülőút technikai-gazdasági mutatóit, gyakorlatilag zöld utat adva a beruházásnak. „Hamarosan elkezdődök a licit, ezzel párhuzamosan pedig a folyamat", mondta akkor Stef.

„Mindamellett, hogy a két idézet némileg ellentmond egymásnak, közös bennük, hogy mind Coica, mind Stef urak azt mondták: a finanszírozás biztosított, uniós pénzből építik majd az utat. Azóta hónapok teltek el és semmi nem történt. Azt szeretném megtudni, miként áll a kerülőút ügye. Ezért írásos beadvánnyal is a város vezetőségéhez fordulok", jelentette ki Nits.

Dorel Coica polgármester nem tudott válaszolni a kérdésekre, amint elfogytak ugyanis a napirendi pontok és Cosmin Ratiu PDL-és tanácsos szót kért volna az egyebek pont keretein belül, elhagyta a termet.

A PDL-székház ügyében hónapok óta húzódó vita kapcsán Ratiu leszögezte: pártja évtizedek óta használja azt az épületet, rendszeresen fizeti a számlákat, ezért a szerződés meghosszabbítására kéri a polgármesteri hivatalt. A tanácsos felhívta továbbá a városvezetés figyelmét a strand közelségében lévő Tineretului utca (ez egy földes utca a Május 9 utca és a töltés között) modernizálásának szükségességére.

Az egyebek pont másik érdekes momentuma volt, amikor Günthner Tibor korábbi szenátor „közömbösséggel, rosszindulatúsággal, kommunikáció teljes hiányával" vádolta meg a polgármesteri hivatalt, azon belül pedig az urbanisztikai osztályt. Günthner azt kifogásolta, hogy több mérnök, topográfus kollégájával közösen elkészítettek egy munkát a hivatal megbízásából, ám azt közel egy év elteltével sem fizették ki nekik. „A szerződésben rögzítettek szerint 30 nappal a munka átvétele után kellett volna fizetnie a hivatalnak. A tanulmányt mi tavaly márciusban adtuk át, azóta sem kaptunk egyetlen vasat sem".

Alexandra Basa főépítész arra hivatkozott, hogy a munka hiányos, mert több véleményezés is hiányzik belőle. Kisebb vita alakult ki, hogy ezek megszerzése kinek a kötelessége, majd Günthner arra emlékeztetett, hogy a hasonló esetekben a szerződés részletkifizetési lehetőséget is kilátásba helyez. Ám ez sem történt meg.

A vitatott összeg mellesleg 60.000 lej, a projekt pedig az oly sokat vitatott ún. belső körgyűrű négy sávról két sávra való csökkentését érinti. Amennyiben ezt a tanács elfogadja, akkor hosszú évek után tucatnyi ingatlan esetében megszűnne végre az építkezési tilalom. Basa szerint azonban a hivatal szakembereinek még nem sikerült teljesen kiértékelni és feldolgozni a Günthnerék által készített terveket...

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: