2019-09-05 07:48:52• hírek • MTI

Nincs veszélyben Amazónia legmagasabb fája

Az Amazonas-medence közelmúltban felfedezett legmagasabb, 88 méteres fáját nem fenyegetik a térségben pusztító erdőtüzek – derült ki brazil és brit kutatók tanulmányából. 
 

A Dinizia excelsa fajba tartozó példány több másik nagyra nőtt társával együtt magasodik az észak-brazíliai Pará és Amapá államok határán. Az amapái tudományos és technológiai hivatal (Setec) ezen a héten közzétett jelentése szerint a fa körmérete 5,5 méter.
 

„Ez egy gyakori faj a térségben, ám az egyes példányok általában csak 60 méter magasra nőnek” – mondta Eric Bastos, aki a Jequitinhonha és Mucuri Völgyi Szövetségi Egyetem, a Cambridge-i Egyetem és a Swansea-i Egyetem kutatói által augusztusban végzett vizsgálat koordinátora volt.
 

„Ez egy nagyszerű felfedezés és elkötelezettek vagyunk az Amazonas-medence legnagyobb fáinak megóvása mellett” – hangsúlyozta a szakember. A kutatóknak légi felderítés révén sikerült azonosítaniuk a gigászi fákat, amelyek kívül esnek az erdőtüzektől sújtott területeken.
 

Az elmúlt hetekben Brazília egész területén megszaporodtak az erdőtüzek. A brazil űrkutatási hivatal, az INPE műholdjai 93 175 tüzet észleltek január és szeptember eleje között – ami önmagában is többéves rekord –, és a tüzek több mint fele az Amazonas esőerdőiben ég.
 

Az esőerdőben pusztító tüzek tetemes részét nem villámcsapás vagy egyéb természeti katasztrófa okozza, hanem a megművelhető vagy beépíthető területek növelését célzó, szándékos erdőirtás vagy avarégetés.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Kiemelt hírek:
Valutaváltó:


Promó: