2011-01-13 14:46:06• hírek • Szatmar.ro

Nincs veszély

Nem fenyegeti katasztrófa megyénket, tudtuk meg Masca Adriantól, a Szatmár megyei Árvízvédelmi Hatóság irodavezetőjétől.

Igaz ugyan, hogy az elmúlt periódusban nőtt folyóink állása, nem kell semmiféle katasztrófától tartanunk. A víz szintje csupán Domahidán és Börvelyben lépte túl a megengedett magasságot, de ezeken a területeken sem számottevően, mondta a vezető, így csupán a sárga kódot léptették érvénybe.

Az Országos Talajjavító Hatóság (ANIF) a Kraszna folyóba napi 1 millió köbméter vizet pumpál, ez is az egyik oka a vízszint növekedésnek. Az esőzések szintén nagy mértékben hozzájárulnak ehhez, ugyanakkor az is megnehezíti a víz elfolyását, hogy alacsony a folyó esési szöge, ez ugyanis egy kilométeres távolságon hozzávetőleg 6 cm.

Emiatt történhet meg az, hogy 20 l/négyzetméter esőzés esetén már megduzzad a Kraszna, a 80-as években épített töltésekre pedig kártékony hatással van a víz. A Szamos és a Túr folyókkal nincsenek gondok megyei szinten sem, bár Lajosvölgyén (Huta Certeze) a Túr szintén magasabb a megszokottnál.

A felgyűlt hó, illetve jég kiolvadása következtében további vízszintnövekedésre számíthatunk, a szakember azonban megnyugtat mindenkit: nem kell komolyabb áradástól tartani megyénkben.


A szakember megnyugtatja az olvasókat
A szakember megnyugtatja az olvasókat




Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: