2013-01-07 19:07:30• hírek • Kocsis Zoltán

Nincs türelmi idő - 19-től jogsi kell a robogóra

Január 19-én lép életbe Romániában az új KRESZ, amely több tekintetben is jelentősen módosítja a vezetői engedélyt megszerzésének feltételeit. Az egyik legjelentősebb változás, hogy a robogó használatához is jogosítványra van szükség. Csakhogy egyelőre az oktatók se nagyon látják tisztán, miként kell felkészíteni a tanulót a vizsgára.

Egy biztos - Romániában közel kétszázezer robogó van bejegyezve és január 19-től csak az vezetheti, akinek jogosítványa van: legalább B kategóriás jogsival vagy a robogóhoz szükséges, újonnan bevezetett AM típusú jogosítvánnyal. Türelmi idő nincs, erősítette meg Iosif Zamfir Moza, a Szatmár megyei Vezetői Jogosítvány- és Gépjárműnyilvántartó Hivatal Igazgatója. „Ez uniós előírás, nem mi akartuk. Személyes véleményem, hogy erre az intézkedésre szüksége van, még akkor is, ha nem a jogosítvány megléte, hanem a jóérzés és a kultúra függvénye, hogy valaki miként viselkedik a közutakon", mondta Moza a Szatmar.ro megkeresésére.

Az igazgató elmondta, hogy a vizsgázóknak ugyanúgy 26 kérdésből kell majd legkevesebb 22 jó választ adnia az elméleti vizsgán, mint a személygépkocsik esetében, a gyakorlati vizsga pedig a gyakorlópályán lesz. „Mi készen állunk a vizsgáztatásra, a többi pedig az iskolák dolga", válaszolta Moza a kérdésre, vajon az oktató iskolák készen állnak-e a feladatra.

Több oktatóval beszélve levonhatjuk a következtetést: nem állnak készen! Mégpedig nem a saját hibájukból. „Nem tudjuk, melyek a vizsgáztatás feltételei, hivatalosan nem közölték velünk a metodológiát sem. Egy normális országban egy ilyen döntést alaposan előkészítik, megadva az érintetteknek a lehetőséget, hogy rákészüljenek", nyilatkozta a Szatmár.ro-nak az egyik oktató.

Mostanáig az vezethetett robogót, aki betöltötte a 16. életévét és valamely iskolánál elvégzett egy 4-5 napos képzést - ezt követően megkapta a tanúsítványt, amellyel igazolta, hogy elvégezte a kurzust. Most szintén legkevesebb 16 évesen mehet majd vizsgázni - hogy az oktatásért mennyit kell fizetnie, azt az iskolák addig nem tudják megmondani, amíg nem ismerik a pontos, hivatalos metodológiát.

Változott több korhatár is. A következőkben 16 évesen az AM, A1 és B1, 18 évesen az A2, B, B+E, C1, C1+E és traktor, 21 évesen a C, C+E, B1, B1+E, 24 évesen pedig a D, D+E, trolibusz és villamos kategóriákra lehet vizsgázni. Az A kategóriára 18-ról 24 emelték a korhatárt, illetve amennyiben az illetőnek van legalább két év tapasztalata A2 kategóriában, akkor 20 évesen is jogosítványhoz jut.

Ezentúl amikor valakinek meg kell újítania a jogosítványt, orvosi vizsgálatra és pszichológiai alkalmassági tesztre lesz szükség. Ez sokakat megrémített, minek következtében sokan igyekeznek megújítani jogosítványukat január 19 előtt - noha a megújítási kötelezettség csak akkor lép életbe, amikor lejár a régi jogosítvány.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: