2009-12-17 12:18:21• hírek • Parajdi Andrea

Az élelmiszeren nem spórolunk

Idén tudatosabban vásárolnak a szatmárnémetiek is. Míg a korábbi években sokan hajlamosak voltak elveszni a fontos és a „csak úgy legyen" karácsonyi kellékek között, addig idén többen meggondolják mit tesznek a bevásárlókosárba. Egyedül talán az ünnepi ételeken nem fogunk spórolni.

Körülnéztünk a nagyobb bevásárlóközpontokban, a szupermarketekben és a piacokon is, hogy felmérjük idén mennyire szorítja vissza a lakosság a költekezést a karácsonyi ünnepek idején, ha már lépten-nyomon azt halljuk, hogy még mindig fojtogat bennünket a gazdasági válság. Igaznak tűnik az a nemrégiben elvégzett országos közvélemény-kutatás, amelynek eredményeként kiderült, hogy idén a lakosság felének kevesebb költőpénze van karácsonyra, mint az elmúlt évek folyamán. A felmérés szerint a karácsonyi és szilveszteri ünneplésre a családok átlagban nem fognak 1523 lejnél többet költeni.

Az érdeklődés szemmel láthatóan idén sem csökkent, hiszen a hét minden napján délutánonként a hipermarketek, és az egyéb kisebb üzletek is zsúfolásig teltek Szatmárnémetiben, azonban most mintha a tudatosabb vásárlás élné a reneszánszát. A kínálat ezúttal is hatalmas, ám úgy tűnik sokan meggondolják, hogy mit tesznek a bevásárlókocsiba.

-Természetesen mindenki kap idén is ajándékot, de úgy próbálom kiválasztani a meglepetéseket, hogy azok ne az értékük miatt okozzanak örömet - mondja az egyik nézelődő hölgy, aki gyorsan azt is hozzáteszi: így ünnepek idején a karácsonyi menü náluk szent és sérthetetlen, ezért az élelmiszerrészlegen a korábbi évek vásárlásaihoz képest sem fog kevesebbet költeni. Ezzel pedig úgy látszik abszolút nincsen egyedül, hiszen mintha többen sürögnének a hústermékek körül, mint a rengeteg ajándékokkal teli polcok környékén.

Az eladók azt mondják a héten már érződött a megnövekedett kereslet, azonban a hétvégén szinte mindenhol számítanak majd az igazi vásárlási lázra, éppen ezért számos üzlet hosszabbított nyitva-tartással várja a vásárlókat. Aki eddig még nem tudott időt szakítani a fenyőfavásárlásra, az elkövetkezendő napokban az is gond nélkül beszerezheti a karácsonyfa „alapanyagát", hiszen a piacok még mindig zsúfolásig vannak a különböző fenyőktől: nem titok, hogy az utolsó napokban már olcsóbb is a portéka.


Idén sokkal tudatosabban vásárolnak a szatmárnémetiek is.
Idén sokkal tudatosabban vásárolnak a szatmárnémetiek is


A karácsonyi vásárlást megelőzően a Szatmár Megyei Fogyasztóvédelmi Hivatalnak is több a teendője, hiszen ilyenkor sokkal nagyobb az esély arra, hogy vásárlás után nem azt kapjuk amire számítottunk. Valentin Breban, a Szatmár Megyei Fogyasztóvédelmi Hivatal vezetője azt mondja a helyi elektronikus médiában már korábban indítottak egy felhívó kampányt, hogy tudatosítsák a lakosságban „nem csak nézni kell, hanem látni is vásárlás közben".

-Minden évben számos problémát kell ebben az időszakban orvosolnia a fogyasztóvédelemnek, holott egy kis odafigyeléssel sok minden elkerülhető lenne - mondja az igazgató, aki minden vásárlónak azt tanácsolja, hogy alaposan olvassa el meddig érvényes a termék szavatossági ideje mielőtt megvásárolná, illetve, hogy különös odafigyeléssel szemezgessen az akciós kínálat között. Valentin Breban arra is felhívja a vásárlók figyelmét, hogy amint rendellenséget észlelnek jelezzék azt a 0261/ 768 733-as, vagy a 0261/ 736 240-es telefonszámon.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: