2010-10-21 17:21:42• hírek • MTI

Nincs több engedmény

A Nemzetközi Valutaalap (IMF) álláspontja szerint minden újabb intézkedésjavaslatnak illeszkednie kell a román kormánnyal közösen megállapított, 2011-re érvényes 4,4 százalékos államháztartási hiányértékbe - jelentette ki Jeffrey Franks, az IMF romániai küldöttségének vezetője.

Az Agerpres román hírügynökség által idézett Franks annak kapcsán nyilatkozott, hogy a román parlament a héten megszavazta a csökkentett áfa bevezetését az alapélelmiszerek esetében, és adómentessé tette a 2000 lejnél kisebb nyugdíjakat, a romániai öregségi járandóságok zömét.

Ezt a két intézkedést azonban várhatóan a román kormány és a kabinetet támogató parlamenti pártok visszavonják, miután bejelentették, hogy "tévedésből" szavazták meg az intézkedéseket. Gheorghe Ialomitianu pénzügyminiszter - aki képviselőként szintén részt vett a szavazáson, és támogatta a törvénymódosításokat - elismerte, hogy a csökkentett áfa bevezetését nem bírja el a költségvetés.

Romániának az IMF-fel korábban kötött megállapodása szerint az államháztartási hiány nem haladhatja meg 2011-ben a bruttó román össztermék (GDP) 4,4 százalékát. A washingtoni pénzintézet küldöttsége jelenleg Romániában tartózkodik a tavaly kötött két éves készenléti hitelegyezmény soron következő negyedéves felülvizsgálata céljából. A tárgyalásokon szóba kerül egy újabb hitelegyezménynek a megkötése is, valamint a 2011-re tervezett román állami költségvetés.

Bukarest vállalta, hogy a GDP-arányos államháztartási hiányát az idei 6,8 százalékról jövőre 4,4 százalékra, 2012-ben pedig 3 százalékra szorítja le. Az idei GDP várhatóan 1,9 százalékkal csökken a tavalyi 7,1 százalékos esést követően.


Franks: az IMF nem lesz engedékeny Romániával szemben
Franks: az IMF nem lesz engedékeny Romániával szemben


Az IMF eddig többször is engedményt tett Romániának az államháztartási hiány tekintetében, ugyanis a tavalyi deficit értéke elérte a 7,2 százalékot, miután az IMF kétszer is engedélyezte a célérték növelését. Az idei érték esetében is a pénzintézet egyszer már engedett, hiszen a 6,8 százalék helyett eredetileg a felek 5,9 százalékos GDP-arányos deficitben állapodtak meg.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: