2014-05-13 16:36:56• hírek • Kocsis Zoltán

Nincs teljesen kész, de már használható a másfél ezer új parkoló a 16-osban

Az év elején még lemez- és betongarázsok álltak Szatmárnémeti legnagyobb lakónegyedének, a 16-osnak a közepén, jelenleg pedig közel másfél ezer új parkoló áll az autósok rendelkezésére. A garázsok bontása nem mindenütt ment zökkenőmentesen, a parkolók sem készültek el teljesen, de már használhatóak.

A polgármesteri hivatal januárban szólította fel a 16-os lakótelep lakóit, hogy bontsák le a negyedben található garázsaikat, ellenkező esetben a hivatal bontatja le azokat, a munkadíjat pedig felszámítják a tulajdonosoknak. Amint arról annak idején beszámoltunk, nem mindenütt ment zökkenőmentesen a bontás, a lakók egy része ugyanis képtelen volt elfogadni a szerintük önkényes döntést.

Ennek ellenére március elején elkezdődtek a földmunkálatok. Előbb az Apaserv vette birtokába a megtisztított területeket és kiépítette a megfelelő csatornarendszert, amely az ígéretek szerint képes hatékonyan elvezetni a csapadékvizet. Ezt követhették aztán az egyéb munkálatok, beleértve az aszfaltozást is. „Ezzel véget ért a munkálatok első lépése. A második lesz a közvilágítás kibővítése, a harmadik pedig a térfigyelő rendszer kialakítása", jelentette ki a kedden terepszemlét tartó Dorel Coica polgármester.

Egy negyedik lépés lesz majd a zöldövezetek és a játszóterek kialakítása, tehetnénk hozzá. Dan Babut városmenedzser elmagyarázta, hogy a zöldövezetet csakis a közvilágítás hálózatának megépítése után alakítják ki. „A város vezetése 1,25 millió lejért készül különböző közterületi tartozékokat vásárolni. Ezek közé tartozik több mint ezer darab pad, több mint kétezer kuka továbbá csúszdák és játszótéri kellékek vásárlása. Ebből az összegből készülünk felújítani 150 buszmegállót is", magyarázta Babut.

Coica elmondása szerint 580 garázst bontattak le az év elején, ezek helyén pedig másfél ezer parkolóhelyet tudtak kialakítani. Több helyütt is folyik a parkolók felfestése. Eredetileg 220 centiméter szélesre tervezték a parkolóhelyeket, ám végül 250 centiméter szélesek lesznek, árulta el Coica. Ahol szükséges, ott újrafestik, biztosított a polgármester.

A kedden meglátogatott, a Iasomiei, a Musetelului és a Muncii utcák közötti parkoló összterülete 30.900 négyzetméter, a Capricornului utcán található pedig 3440 négyzetméter. Utóbbiban 280 parkolóhely van. Mindkét esetben le kell még önteni a környező a járdákat és több helyen szintbe kell hozni a kanálistetőket, mondta Babut, ám mindkét parkoló már használható. Az ott lakóknak évi 200 lejébe kerül majd, ha azt szeretnék, garantált helyük legyen autóik számára.

Galéria:
Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: