2014-04-23 16:13:04• hírek • Szatmar.ro

Nincs szükség a fiatal munkaerőre?

Az AJOFM pénteken, április 25-én Avasfelsőfaluban, a helyi polgármesteri hivatal épületében szervez állásbörzét. A kapuit 10.00 órakor megnyitó eseményre eddig 11 cég igazolta részvételi szándékát, ők összesen 143 munkahelyet hirdetnek meg.

Kétszáznál is többen találtak maguknak munkahelyet az idén előbb Nagykárolyban, majd Szatmárnémetiben megtartott állásbörzén, számolt be a Szatmár Megyei Munkaerő-foglalkoztatási Ügynökség (AJOFM) szerdai sajtótájékoztatóján. Hatékonyságát tekintve az országos elitbe tartozott a megyeközpontban megrendezett általános állásbörze, elgondolkodtató azonban, hogy a korosztályokat tekintve a fiatalok találtak maguknak legkevesebben munkát.

A február 27-én Nagykárolyban majd március 21-én Szatmárnémetiben megszervezett állásbörzéken összesen 215-en találtak maguknak mukahelyet. Közülük azonban mindössze húszan voltak 25 évnél fiatalabbak. Ezzel mindkét városban ez a korosztály „szerepelt" messze a legrosszabbul, derült ki Simona Dersidan beszámolójából.

Nagykárolyban az ügynökség munkatársai 35 céget kerestek meg, közülük 17-en vettek részt az állásbörzén és 172 munkahelyet kínáltak fel. A közel 350 érdeklődő küzül 90-et választottak ki a cégek, az interjúk és egyéb szelekciók után végül 60-an kaptak munkát. Közülük 55 volt támogatást kapó munkanélküli, öt pedig a támogatást már nem kapó munkanélküli száma.

A korosztályokat figyelembe véve a legszerencsésebbek a 45 évnél idősebbek, valamint a 35-45 év közöttiek voltak: előbbiek közül 25-en, utóbbiak közül pedig 22-en kaptak munkát. A 25 évnél fiatalabbak közül pedig ketten!

Szatmárnémetiben a 255 megkeresett cég közül végül 65 munkaadó mutatta be 724 munkahelyet - ezek közül 26 igényelt felsőfokú végzettséget - magába foglaló ajánlatát. Az 1500 látogató közül 630 jutott el interjúig - egy hónappal később pedig közülük 155-en dolgoztak. Közülük ketten rendelkeztek felsőfokú végzettséggel: egy mérnök és egy pszichopedagógus. A foglalkoztatottak között négyen tartoznak a roma kisebbséghez. „Kiemelt célunk a romák munkaerő-piaci integrációja, ezért is igyekszünk minél több képzést és átképzést szervezni. Azonban részükről is komolyságot várunk", mondta Dersidan.

A 155 munkát találó között a legjobban reprezentált korcsoport a 35-45 év közöttiek: 59 személyt alkalmaztak. A 45 évesnél idősebbek közül 41, a 25-35 évesek között pedig 37 személyt alkalmaztak. A 25 évnél fiatalabbak közül pedig 18-at!

Ezen számokból természetesen nehéz és téves lenne messzemenő következtetéseket levonni. Magyarázhatja ugyanis őket, hogy kevés fiatal jelent meg az állásbörzén. Vagy hogy magas a fiatalok körében a foglalkoztatottság aránya. Esetleg, hogy a fiatalok nem munkalehetőség iránt érdeklődtek, csakis a pecsét iránt. Ki ne szembesült volna azonban élete során azzal a kitétellel, hogy az ominózus munkaadó tapasztalatot kér a fiatal jelentkezőtől...

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: