2010-01-04 13:21:39• hírek • Gozner Gertrud

Nincs riadókészültség a Szamoson

Az újév alkalmával leesett csapadékmennyiség jelentősen megnövelte a megye folyóinak a vízszintjét. A Megyei Vízgazdálkodási Társulat munkatársai folyamatosan figyelték a megye azon pontjait, ahol a megáradt folyók árvizet okozhattak.

A szatmári vízgazdálkodási hivatal diszpécserszolgálata szerint a megyében jelenleg nincs árvízveszély, annak ellenére, hogy a Túron és a Krasznán továbbra is riadókészültség van érvényben. A két folyó továbbra is kritikus szintet mutat Túrterebes, illetve Domahida közelében.

Vasárnap folyamán a Túr folyón 433 centiméteres vízállást mértek, amely 13 cm-el haladta meg a riasztásai szintet, míg a Kraszna folyó Domahidánál 546 centimétert ért el, ami 46 centiméterrel haladta meg a készültségi állapotot.

A Szamos vízállása csekély csökkenést mutat, a vasárnap 489 centiméterével csupán négy centiméterrel maradt el a riasztási vízszinttől. Az áradó folyók miatt egyelőre nem kellett senkit sem kilakoltatni, viszont a mezőgazdasági területek jó része víz alá került.

Az Országos Hidrológiai Intézet figyelmeztető jelzése továbbra is érvényben az ország nyugati részében. A hivatal a riasztást január ötödikének délutánjáig hosszabbította meg, és többek között a Túr, a Szamos, a Fehér- és Fekete Körös, a Kraszna, és a Bega folyók alsó szakaszára, és a Maros középső szakaszára érvényes. Az árvízveszély azonban úgy tűnik holnap délutánig sem fog elmúlni a megyében, mivel a meteorológusok további csapadékmennyiséget jósolnak a hét közepétől eső formájában.

Vasárnap egész nap folyamatosan havazott a megyében, a hóréteg vastagsága átlagban hat centimétert tett ki. A legnagyobb hómennyiség az Avasban esett le, ahol körülbelül 9 centiméternyi hó hullott.


A Szamoson enyhént csökkent a vízszint, de a hét közepétől újabb esőzések várhatók


Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: