2009-06-29 08:28:00• hírek • Szatmár.ro

Nincs pontos felmérés a jégkárról

Nem összesítik a megyében keletkezett jégverés okozta károkat, mivel ezek esetében a biztosító kell kártérítést fizessen.

A június 22-ről 23-ára virradóan tapasztalt jégverés után péntek délután a megye egy újabb részén is jégkár pusztított: a jelenség leginkább Túrterebest érintette, ahol a mezőgazdasági kultúrák nagy részének nincs esélye rá, hogy helyrejöjjön - elsősorban a kukoricáról, a zöldségfélékről és a gyümölcsökről van szó.

Halmiba és Kökényesdre csak kis mértékben ért el a jégverés. Amint azt a Szatmár Megyei Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Igazgatóság helyettes vezetőjétől, Panea Alexandrutól megtudtuk, nem készül megyei összesítés a jégkárokról, mégpedig azért, mert az állam nem fizet kártérítést ilyen esetekben. - A biztosító feladata a fizetés, viszont a tapasztalat azt mutatja, hogy az egyszerű gazdálkodóknak nem sok esélye van arra, hogy biztosítást kössön: főleg azért, mert igen nagyok a költségek - emelte ki Panea, hozzátéve: a nagy gond az, hogy kétféle biztosítás van, és általában a befektetett munka költségeinek a megtérítését vállalják csak fel a biztosítási vállalatok.

A mezőgazdasági szakemberek értetlenül állnak a heti több alkalommal is megismétlődő időjárási jelenség előtt. Elmondásuk szerint hasonló mértékű jégverés eddig soha nem volt tájegységünkben. E mellett a váltakozó esős és napsütéses időszak igencsak kedvez a különféle betegségek kialakulásának: elsősorban a ragya és a lisztharmat az, ami fenyegeti a növényeket hasonló helyzetben.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: