2010-01-15 14:39:57• hírek • Parajdi Andrea

Nincs pénz a beruházásokra

Egyelőre nem örülhet Szatmár megye az ország 2010-es költségvetésének, hiszen a beruházási tételek csak minimális fejlesztéseket jegyeznek. Erdei D. István parlamenti képviselő abban bízik, hogy pár hónap múlva lesz egy számunkra pozitív költségvetés-kiegészítés, addig is nincs más választásunk mint elfogadni, hogy meghúzták a nadrágszíjat.

A Nemzetközi Valutalap diktálta az idei esztendő országos költségvetését - kezdi Erdei D. István parlamenti képviselő a 2010-es büdzsével kapcsolatos meglátásait, amelyet a parlament  hagyott jóvá - ezért hát úgy kellett azt összetenni, hogy a költségvetési hiány 5,9% alatt maradhasson. „Arra kellett koncentrálnunk, hogy a követeléseknek eleget tegyünk, ha már csökkenteni nem tudjuk a költségvetési hiányt, legalább tartsuk szinten. Nincs arra lehetőségünk, hogy növeljük a bevételeinket, hiszen az ország gazdasága is szorult helyzetben van, így csak a megszorítások segíthettek"- mondja a parlamenti képviselő.

Erdei szerint az év első felében „vegetálni" fogunk, majd a második félévtől lehet minimális gazdasági felfele ívelésre számítani, 2010-re 1,3 %-os gazdasági növekedést jósolnak. Ami Szatmár megyét illeti, az idei büdzséből 7%-al kevesebb jut a decentralizált intézmények működtetésére, azaz a tavalyi 41 millió lejhez képest, idén 3 millióval kevesebb, 38 millió lejt különítettek el.

Egyelőre nem örülhet Szatmár megye az ország 2010-es költségvetésénekA megyei és községi utak fenntartására 11 millió 483 ezer lejt utalnak. Erdei szerint ennél négyszer nagyobb összegre lenne szükség, ahhoz, hogy a lakosság is érezze, hogy a megyében történnek útmodernizálások.

A Nagybányát, Szatmárnémetit és Nagykárolyt összekötő 19-es főút felújítási munkálati 2010-ben tovább folytatódhatnak, erre ugyanis van egy tétel a költségvetésben. „Egyelőre ez az egyetlen pozitívum amiről beszámolhatunk, vannak ígéretek arra, hogy kiegészítéskor majd lesz pénz a körgyűrű tervezésére is, azonban konkrétumot eddig nem tudunk mondani. A körgyűrű előtanulmányai már megvannak, de következik egy hosszas folyamat amíg a tervek elkészülnek. 19 kilométerről van szó, amely magánterületen megy át, felüljárókkal kiegészítve ennek a dokumentumait nem lehet egyik napról a másikra megvalósítani " - mondja Erdei D.István parlamenti képviselő, aki abban bízik, hogy két-három hónap múlva lesz egy költségvetés-kiegészítés, amely majd nekünk is tartogat pozitív fejezeteket. „Egyelőre, sem nekünk, sem más megyének nincs oka az örömre, a beruházási tételeket egységesen csökkentették -zárta.

A jóváhagyott 2010-es költségvetésről részletesebben január 18-án, hétfőn sajtóértekezleten beszél Erdei D. István parlamenti képviselő.

 

 

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: