2019-05-11 09:53:40• hírek • Nagy Tímea

Nincs parkolóhely a központban és még le is zárják? A megoldás már nem sokat várat magára!

Képek: Google Maps
Képek: Google Maps

A Szatmárnémeti Polgármesteri Hivatal közzétette a városközpontba építendő két parkolóház urbanisztikai tervét.

A két épületben összesen több mint 300 járműnek biztosítanak majd helyet. Így kívánják elejét venni a parkolóhelyek hiánya miatt kialakult nehézségeknek. A lakosság elégedetlen a jelenlegi helyzettel, kevesli a kialakított parkolóhelyek számát. A régi központ lezárásával még kevesebb helyen hagyhatják ott a gépkocsikat

 

Az utak szélén álló járművek miatt jó néhány kétsávos utca egy sávra szűkült a centrumban. Amennyiben nincs hely félreállni, tolatásba fognak a sofőrök, s ha szerencséjük van, épp nincs senki a hátuk mögött. A reggeli és délutáni csúcsforgalom ezeknek a mutatványoknak köszönhetően rémálommá vált. A fullasztó helyzetben jól jön minden megoldási javaslat, mert a városban cirkáló autók száma biztosan nem csökken az elkövetkezendő években. A lakosság sem fog többet gyalogolni, hacsak nincs rákényszerítve.

 

Mit tehet a “város”, hogy mérsékelje a forgalmi nehézségeket? Parkolókkal, parkolóházakkal és egyirányúsítással, lezárásokkal mentesítheti a belvárost a dugóktól. Szatmárnémeti Polgármesteri Hivatala ezekből a módozatokból kettővel is él: a jelenlegi tervek szerint egyrészt lezárja a gépjármű forgalom elől és rehabilitálja a nagy parkot és a régi központot, másrészt emeletes parkolóházakat építtet az új- és a régi központ közvetlen közelébe.

 

Az egyik ilyen létesítményt az urbanisztikai tervek szerint a “Szamos” áruház háta mögött húzzák fel. A terület most is parkolóként üzemel, azonban a placc emeletek hiányában igen alacsony kihasználtsági szintű.

 

A telekre az illetékesek egy 1350 négyzetméter alapterületű építményt valósítanának meg, mely az öt szinten összesen 172 járgánynak biztosítana megállóhelyet. A pince 27 férőhelyes, a földszintet és a négy emeletet 29-29 autó számára alakítanák ki. Ha a negyedik szintet teraszos formában realizálnák, még tízen elférnének fedetlen helyen, így 182 sofőrnek oldanák meg a mindennapos fejtörést.

 

A másik létesítményt a Retezatului és a Mihail Kogalniceanu utcák sarkán éktelenkedő, több mint egy évtizede enyészetre ítélt épületegyüttes helyén valósítanák meg, az előbbiekben említett tervek alapján. A jelenleg elzárt ingatlanban kóbor macskák, patkányok és egyéb “városi ragadozók” tanyáznak. Az ablakok rácsait megforrasztották, se ki, se be az illetéktelenek számára. A környék lakói már hozzászoktak a cicákhoz és a délutáni, hétvégi csendhez. Biztosan akad olyan, akinek nem lesz ínyére az évekig elhúzódó, nagy hanggal és porral járó építkezés, s azt követően a folyamatos dugó és erős forgalom az addig békés, ám központi környéken.

 

A polgármesteri hivatal a sarki telekre egy 1360 négyzetméter alapterületű, pince plusz két szintes parkolóházat építtet a projekt szerint. Az ingatlan 146 autót fogadhat be: 34-et a pincében, 22-t a földszinten és 34-34-et a következő két emeleten. A teraszon még huszonkét kocsi állhat meg fedett helyen és tizenkettő a fedetlen helyeken, így összesen 158 vezető hagyhatja biztonságban a gépjárművét, mihelyest a tervek megvalósulnak.

 

Az önkormányzat reméli, hogy a projektek a nyár folyamán átmennek a nyilvános közvitákon, ezért időben elkezdhetik az ügyintézést és az építkezést.

 

A 340 központi parkolóhellyel a Szatmárnémeti Polgármesteri Hivatal valóban könnyítene a napközbeni torlódáson. Azonban elég lesz-e ennyi, ha lezárják a régi központot?

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: