2009-01-12 23:03:16• hírek • Csenteri Judit

Nincs mitől tartanunk

Miután az orosz állam bevételének 10 százaléka a gázexportból származik, sem a Gazprom, sem pedig Oroszország nem engedheti meg magának a gázszállítás hosszabb idejű leállítását.

Az európai országok felé, Ukrajnán keresztül végbemenő gázszállítást Oroszország az elmúlt hét folyamán állította le az ukrán Naftogaz vállalat tartozásai miatt. Azóta az orosz állam napi 100 millió dolláros veszteséget tudhat magának.

A kőolaj árának folyamatos csökkenése és a gazdasági válság mellett azonban ezek a veszteségek most egyáltalán nem jönnek jól Oroszországnak. A hétfői nap folyamán egy hordó kőolaj ára 38 dollárra esett vissza, miközben Oroszországnak legalább 60 dolláros árfolyamra lenne szüksége ahhoz, hogy állami költségvetését egyensúlyban tudja tartani.

A földgáz tovább való szállításának késlekedése megnehezíti a vállalat 2009-re szóló 29,4 milliárd dollár értékű befektetési tervét is, amelynek igen stabil jövedelmekre lenne szüksége. A gázexport továbbá olyan szempontból is igencsak jövedelmező a Gazprom számára, hogy a belső piacokon az árak az állam által vannak szabályozva.

Az Európa felé, Ukrajnán keresztül történő gázszállítás a hétfői nap folyamán még nem indult meg, bár Ukrajna már újra aláírta az Európának szánt orosz gázszállítások ellenőrzéséről szóló megállapodást, különválasztva tőle az orosz fél által kifogásolt, kézzel írott ukrajnai csatolmányt.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: