2009-07-05 13:04:32• hírek • MTI

Nincs mese

Hatékonyabb a gyerekek anyanyelvi fejlődése szempontjából az alvás előtti beszélgetés, mint az esti meseolvasás - vélik amerikai szakemberek.

Még ha a kisgyermekek nem is tudnak szavakat formálni, egyszerű válaszai egy beszélgetésben segítik őket a nyelvi készségeik fejlődésében. A gyerekekre - négyéves korukig - ilyen szempontból a tévénézés virtuálisan nincs sem jó, sem rossz hatással. 

A szülők generációk óta olvasnak meséket a gyerekeknek, gyakran csak azért, hogy a kicsik elaludjanak, vagy az érzelmi kötelék kialakításáért. A versenyorientált szülők, akik minél több tanulmányi előnyhöz kívánják juttatni gyermeküket, gyakran körültekintően olyan könyveket választanak, amelyek segítségével a gyerekek hamarabb tanulnak meg beszélni vagy gyorsabban olvasni - olvasható a The Daily Telegraph online kiadásában.

A Kaliforniai Egyetem kutatója, Frederick Zimmerman és munkatársai által végzett kutatás azonban kimutatta, hogy egy jó kis beszélgetés a gyermekkel hatszor hatékonyabb, mint a meseolvasás. 

A szakemberek kétszázhetvenöt olyan családot vizsgáltak, amelyben négyévesnél nem nagyobb gyereket nevelnek. Mérték, mennyit beszélnek hozzájuk a felnőttek, más gyerekek, és mennyi szöveget hallanak a televízióból. Tesztelték ezeknek a gyerekeknek a nyelvi eredményeit, vagyis azt, hogy milyen jól tudtak beszélgetni vagy magukban beszélni a korai éveikben.

A beszélgetésnek "kitett gyerekek" eredményei hatszor jobbak voltak, mint azokéi, akiknek meséltek. Nagyobb szókinccsel rendelkeztek és kevesebb hibát vétettek, valószínűleg azért, mert beszélgetéskor a felnőtt ki tudja javítani a nyelvtani hibákat. Azok a gyerekek, akik sokat néztek tévét, nem mutattak javulást nyelvi készségeikben, de a közhiedelemmel ellentétben negatív hatásokat sem észleltek náluk.

A gyerekek felé naponta átlagosan 13 ezer szó irányul és 400 apróbb "beszélgetés" - írják a kutatók, akik azt javasolják, a szülők használják ki ezeket az alkalmakat a hibák javítására és új szavak bevezetésére is.


Meseolvasás helyett beszélgessünk a gyerekekkel.


Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: