2014-12-19 17:06:26• hírek • Kocsis Zoltán

Nincs már szükség a cseh hadsereg pontonhídjára Domahidán

Péntek délben a szemerkélő esőben Szatmár megye vezetői valamint David Gheorghe kismajtényi polgármester hivatalosan is felavatta a Domahidát a világgal összekötő Kraszna-hidat. Az előző már több mint egy évszázados volt.

Túlzás nélkül állítható, létfontosságú volt a híd megépítése Domahida számára, hisz az azon áthaladó út nem csak a községközpont Kismajténnnyal köti össze a települést, hanem az egész világgal. Domahida ugyanis igazi zsákfalu, hisz a másik végén lassan száz éve már ott van az országhatár. Így hát csakis a Kraszna-hídon közelítheti meg a települést a mentő, a tűzoltó, emelte ki David Gheorghe polgármester. Amennyiben Románia végre beléphet a schengeni övezetbe, akkor a környékbeliek Domahidán keresztül juthatnának el Magyarországra, ami stratégiai fontosságúvá teszi a beruházást, hangsúlyozta Adrian Stef tanácselnök és Mircea Govor alelnök.

Az előző domahidai Kraszna-hidat még akkor építették, amikor a település mellett nem volt országhatár: 1905-ben! A 48 méter fesztávolságú acélszerkezetű híd ráadásul csak 7,5 tonnát bírt el.

Az új híd építése papíron 2012 októberében kezdődött, a magas vízszint miatt viszont ez csak 2013 tavaszán kezdődhetett el. A híd 63 méter hosszú és nyolc méter széles. Három tartóoszlop között a távolság egyenként 21 méter. Az úttest mindkét oldalán másfél méteres járda húzódik. Ioan Tau, az építő cég mérnöke elmondta, a híd alapja 20 méterrel van a földfelszín alatt. A teljes beruházás 5,2 millió lejbe kerül, amely összeg nagy részét a román kormány a Helyi Fejlesztések Országos Programja (PNDL) keretein belül biztosított.

És hogy mi köze a címben említett cseh hadseregnek a domahidai Kraszna-hídhoz? Egyszerű. Mielőtt lebontották a régi hidat és elkezdték építeni az újat, a cseh hadseregtől vásárolt pontonhidat húzták fel. Az építkezés ideje alatt ez biztosította a közlekedést.

Galéria:
Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: