2010-03-17 15:19:21• hírek • MTI

Nincs madárinfluenza veszély

Vonuló madarak cipelhették be a kórt a hivatalos álláspont szerint.

Bukarest, 2010. március 17., szerda (MTI) - A román hatóságok szerint nem jelent veszélyt a madárinfluenza újbóli megjelenése Romániában, és nem tartják valószínűnek, hogy a madár- és a sertésinfluenza vírusainak keveredése nyomán új kórokozó jelenjen meg.

Molnár Géza járványtani szakorvos, a román egészségügyi minisztérium tanácsadója szerint a Duna-deltában fekvő Tulcea megyei Letea település környékén - ahol most megjelent a madárinfluenza - nem volt újinfluenzás megbetegedés az utóbbi időszakban. Az elmúlt három hétben szezonális influenzás megbetegedéseket sem regisztráltak. A szakorvos emlékeztetett arra, hogy az újinfluenza-járvány csúcsidőszaka már elmúlt, az utóbbi napokban egész Romániában csak elvétve jeleztek újabb megbetegedéseket.

Az Európai Bizottság kedden jelentette be, hogy egy romániai baromfitelepen madárinfluenza-járvány kitörését észlelték, és 20 kilométer széles megfigyelő-övezetet alakítottak ki körülötte. A közlés szerint a legújabb járványt a madárinfluenza rendkívül fertőző H5N1 vírustörzse okozta. A román hatóságok azt feltételezik, hogy vonuló madaraktól fertőződtek meg a háziszárnyasok.

A Tulcea megyei madárinfluenza-góc esetleges kiterjedését a szakemberek azért nem tartják valószínűnek, mert elszigetelt településről van szó, ahol alig 250-300 személy él. Marian Zlotea, a román állategészségügyi és élelmiszerbiztonsági hatóság (ANSVSA) elnöke közölte: március 13-án jelezték az Európai Bizottságnak, hogy Leteán 49 elhullott szárnyast találtak, de azóta nem érkezett jelentés újabb hasonló esetről.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: