2014-02-14 14:40:42• hírek • Nincs katasztrófavédelmi terve a Kányaházi gyűjtőtónak

Nincs katasztrófavédelmi terve a Kányaházi gyűjtőtónak

Több patak és folyó partját és töltését szeretné idén megerősíteni és stabilizálni a Vízügyi Igazgatóság Szatmár megyében. Az Országos Talajjavító Hatóság (ANIF) megyei kirendeltsége nehezményezi, hogy a kormány továbbra sem finanszírozza tevékenységüket.

A tavasz közeledtével a kormánybiztosi hivatal szeretne elébe menni a tavalyi áradásoknak, ezért péntekre összehívta a megyei sürgősségi helyzetek bizottságát. Mindezt azt követően, hogy csütörtökön a helyi önkéntesek, a polgári védelem és a Sürgősségi Helyzetek Felügyelősége Újmikolában árvízvédelmi gyakorlatot tartott.

A Vízügyi Igazgatóság beszámolója szerint idén folytatják a megyei patakok töltéseinek és partjainak stabilizálását, megerősítését. Munkálatok várhatóak többek között az Avasban a Tálna és a Tarna patakok mentén, továbbá a Mária patakon és a Krasznán is.

A Tálnának a jobb partját kell megerősíteni, a Tarnának pedig a tavaly elvégzett 4,5 kilométeres medertisztítását folytatják. A Mária-patakot Szakasz településen kell megerősíteni, a Kraszna jobb és bal partját pedig Dobra körzetében. A Krasznán Gilvács és Majtény magasságában a vegetáció okoz gondot.

A megbeszélésen elhangzott továbbá, hogy a Kányaházi gyűjtőtónak nincs érvényben lévő katasztrófavédelmi terve. Ezt tízévente kell aktualizálni és az idén az illetékesek pótolják az elmaradást. Érvényes működési engedélye viszont van, ami azt jelenti, hogy a vizsgálatok alapján biztonságos.

A megyében található közel hatezer kilométernyi csatornahálózat felügyeletéért felelős Országos Talajjavító Hatóság (ANIF) beszámolója szerint noha berendezéseik lassan már a múzeumba valók (az 1970-es árvizet követően épült ki a rendszer, amit azóta kevéssé modernizáltak), de túlnyomó többségük működőképes.

Nehezményezte ugyanakkor, hogy a kormány semmiféle támogatást nem hajlandó nyújtani. Többször megismételt ígéretek ellenére sem fizette ki például azt az 1,9 millió lejt, amit a hatóság tavaly tavasszal az árvízvédelmi tevékenységek során villanyáramra költött. Bukarest válasza a kérvényekre: a hatóság pályázzon az Európai Uniónál.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: