2005-10-07 00:22:12• hírek • Szatmár.ro

Nagykoalíció lesz?

Gerhard Schröder beletörődött abba, hogy nem ő lesz a német kancellár.

 

Németországban a nagykoalíció mellett foglalt állást a kereszténydemokraták és a szociáldemokraták elnöke is. A két nagypárt vezetőinek esti megbeszélésén már a tárcák elosztásáról is szó esett. A legfontosabb, és legnagyobb vitát kiváltó kérdésről, a kancellár személyéről várhatóan csak vasárnap döntenek, a legesélyesebb a konzervatív pártelnök, Angela Merkel.
Vasárnap estére bizonyosan kiderül, hogy nagykoalíció fogja-e irányítani Németországot, és hogy ki lesz a létrejövő nagykoalíció elnöke. Az esélyes továbbra is a kereszténydemokrata jelölt, Angela Merkel. Most már úgy látszanak a dolgok, hogy ebbe a szociáldemokrata vezetés nagy része beletörődött..

Az érintettek friss nyilatkozatai inkább optimizmust, mint pesszimizmust sugallnak, a szociáldemokrata pártelnök, Müntefering kijelentette: a két rivális alkotta nagykoalíciónak a jelenlegi helyzetben nincs alternatívája. Nagyjából ugyanezt mondta Angela Merkel kereszténydemokrata elnök is. A szociáldemokraták baloldala mindenesetre még nehezen nyelné le, hogy tudniillik egy konzervatív politikus irányításával fog valószínűleg működni a kormány, holott a parlamentben valójában a baloldalé a többség. Más kérdés, hogy ez a többség egy marxista párt kitűnő szereplésének az eredménye, ám e párttal a szociáldemokraták nem kívánnak közösködni. Ettől kezdve csak az számít, hogy melyik pártnak a legnagyobb a frakciója. Mármost a keresztény párti frakció lett a legnagyobb a két és fél héttel ezelőtt tartott parlamenti választások nyomán.

 

MR

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: