2017-03-10 12:24:35• hírek • Kocsis Zoltán

Nincs járvány és nincs védelem!

fotó: Vocea.biz
fotó: Vocea.biz
A kanyaró vírus által okozott, veszélyes emberi megbetegedés. Habár népiesen vörös himlőként is emlegetik, nincs köze a rózsahimlőhöz (Rubeola), a bárányhimlőhöz (Varicella) vagy a fekete himlőhöz (variola). A vírus a beteg ember váladékaival ürül, s cseppfertőzéssel terjed. A fertőződés után 9–11 nap múlva hirtelen fellépő nátha, láz, köhögés és kötőhártya-gyulladás jelentkezik, valamint a szájüregi nyálkahártyán cseresznyepiros foltok, az úgynevezett Koplik-foltok jelennek meg. Később kiütések alakulnak ki a bőrön, egyúttal a láz csökken. A betegség súlyos komplikációkkal járhat: felléphet középfül- és tüdőgyulladás, valamint különböző mechanizmusokkal kialakulhat agyvelőgyulladás (akár 15 évvel a fertőződés után is), továbbá felléphetnek egyéb bakteriális fertőzések. A fertőzés lezajlása után egész életen át tartó immunitás alakul ki a kórokozóval szemben. forrás: wikipédia

„Amennyiben nagy a beoltatlan személyek száma, akkor 5-7 évente lehet arra számítani, hogy megugrik a kanyaróban megbetegedő személyek száma", közölte a megdöbbentő tényt dr. Lidia Tamas, a Szatmár Megyei Közegészségügyi Igazgatóság sajtószóvivője. Ezzel együtt Szatmár megyében nem beszélhetünk járványról.

A kanyaróban megbetegedettek száma az év eleje óta nem érte el Szatmár megyében a 200-at. Akkor beszélhetnénk járványról a kanyaró esetében, ha ez a szám meghaladta volna az ezret, mondja Tamas. A képet sajnos árnyalja, hogy a betegségnek van halálos áldozata is: egy alig két éves szakaszi kislány, aki a kanyarót követő komplikációk miatt Nagyváradon hunyt el.

A kislány, akárcsak 14 (!) testvére - akik közül többet is kezeltek kanyaróval az elmúlt hetekben - nem volt beoltva! Az oltás pedig kulcsszó a kanyaró esetében. „Abban az esetben, ha valaki mindkét adag oltást megkapta élete során, 90%-os védettséget élvezhet", mondja a szakember. Romániában a kanyaró elleni oltás első adagját csecsemő korban kapjuk, a másodikat pedig kisiskolás korban. „Egy adag sajnos csak jóval alacsonyabb szintű védettséget biztosít", tette hozzá.

A Szatmár megyében regisztrált megbetegedések szinte kivétel nélkül olyanoknál léptek fel, akik nem voltak beoltva! A rossz hír viszont, hogy az oltás az egyetlen biztos védelem a kanyaró ellen. Fontos persze odafigyelni a higiéniára és lehet kerülni a csoportos tevékenységeket és a fertőzésnek leginkább kitett, többszörösen hátrányos helyzetű társadalmi réteget, biztos védelmet ez nem jelent. Ki kell emelni, hogy leginkább a gyerekek a veszélyeztetettek, hisz a beoltott felnőttek - amint arról már esett szó - szinte tökéletes védettséget élveznek.

Az Országos Közegészségügyi Igazgatóság adatai szerint Romániában a megbetegedések száma szeptember óta eléri a 3200-at, az elhalálozások száma pedig immár 17-re emelkedett. Leginkább Krassó-Szörény, Temes, Arad és Maros megyében regisztráltak kiugróan magas számokat.

Csütörtökön a magyar Külgazdasági és Külügyminisztérium (KKM) konzuli szolgálata is a Romániában kialakult kanyarójárvány veszélyeire figyelmeztette az országba induló magyar állampolgárokat. Kiemelték: a Romániába utazó külföldi állampolgároknak elsődlegesen a higiéniai rendszabályok betartása a legfontosabb, valamint vitaminok kellő bevitele ajánlott, ugyanakkor - amennyiben rendelkezésükre áll - érdemes maguknál tartani az oltási könyvüket és utazásuk előtt ellenőrizni védettségüket a vírussal szemben.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: