2013-11-26 10:20:16• hírek • MTI

Nincs indíték a connecticuti ámokfutás mögött

Nem derül ki a connecticuti Newtownban tavaly december 14-én elkövetett iskolai mészárlás indítéka a hétfőn nyilvánosságra hozott nyomozati jegyzőkönyvből.

Newtownban egy fegyveres ámokfutó kevesebb mint 11 perc alatt végzett húsz kisgyerekkel és hat felnőttel a Sandy Hook általános iskolában. A rendőrség alig négy perccel az első 911-es segélyhívások után kiérkezett a helyszínre, az elkövető, a 20 éves Adam Lanza pedig egy perccel később végzett magával.

Az Egyesült Államok történelmének egyik legnagyobb iskolai tömeggyilkosságáról készített 44 oldalas jegyzőkönyv arra a megállapításra jutott, hogy a támadó egyedül követte el tettét, ám közvetlen indítékai továbbra sem világosak.

A dokumentumot összeállító Stephen Sedensky connecticuti államügyész felhívta a figyelmet arra, hogy Lanza, aki az iskolai ámokfutást megelőzően a saját anyjával is végzett, mániákus érdeklődést mutatott a tömeggyilkosságok iránt, különösen a coloradói Columbine-ban 1999-ben elkövetett középiskolai mészárlás foglalkoztatta.

Columbine-ban Eric Harris és Dylan Klebold meggyilkolta 12 diáktársát és egy tanárát. További 24 tanuló és három felnőtt megsebesült. A két ottani merénylő indítékait szintén homály fedi. Igaz, csodálatuk tárgya volt a szövetségi hatalom ellen lázadó Timothy McVeigh és Terry Nichols által 1995-ben Oklahoma Cityben elkövetett robbantás, amelyben 168-an vesztették életüket és több mint 680-an sérültek meg.

A connecticuti állami rendőrség a tavalyi newtowni támadás bizonyítékainak listáját később fogja nyilvánosságra hozni.

Barack Obama amerikai elnök az újabb iskolai mészárlás nyomán eredménytelenül próbálkozott meg a fegyverek beszerzésére és tartására vonatkozó szövetségi szabályok megszigorításával. Több államban ugyanakkor korlátozták a félautomata karabélyokhoz való hozzájutás lehetőségét, a megvásárolható tölténytárak kapacitását, valamint megpróbálták kizárni az elmebetegek lőfegyverhez jutását.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: