2016-09-16 10:47:29• hírek • MTI

Igazi hisztéria lett a székely zászlós képből

Az erdélyi magyar véleményformálók egybecsengő véleménye szerint a magyar közösséggel szembeni intoleranciát, és a közösségi jogsérelmeket bizonyította a heves reakcióhullám, amelyet Hans Klemm bukaresti amerikai nagykövet székelyzászlós képe váltott ki Romániában.

A képet - amelyen a nagykövet Antal Árpáddal, Sepsiszentgyörgy polgármesterével, Tamás Sándorral, a Kovászna megyei önkormányzat elnökével, és Kató Béla református püspökkel látható az ajándékba kapott székely zászlóval - Antal Árpád szerdán hozta nyilvánosságra a közösségi oldalán. A felvétel magyarellenes kommentárok hullámát indította el a román sajtóban és a közösségi médiában, melyek hatására a román külügyminisztérium is a székely zászlóval kapcsolatos érzékenységekre figyelmeztette szerdán a nagykövetet.

Kelemen Hunor, az Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) elnöke egy sajtótájékoztatón úgy vélekedett: a fotó csupán ürügy a nacionalista érzelmek választások előtti felkorbácsolására. "Ne keltsük azt a látszatot, hogy ez (a nagykövet székelyzászlós fényképe) lesz a nacionalista kampánynak az oka" - jelentette ki Kelemen Hunor. Hozzátette, nem hogy hibáztatná ezért a helyzetet megteremtő székelyföldi politikusokat, hanem támogatja őket a megnyilvánulásaikban.
Az RMDSZ elnöke azt is elmondta, hogy Hans Klemm nagykövet a múlt héten kétórás beszélgetésre látta vendégül a nagyköveti rezidencián, és ezen alaposan átbeszélték a magyar közösség romániai helyzetét a nagykövet székelyföldi útja előtt. Kelemen Hunor nyilvánosan mondott köszönetet a székelyföldi látogatásáért, és úgy vélte, hogy Hans Klemm "a világ legtermészetesebb gesztusát tette" a látogatás során.

Hozzátette, a zászlós fotót követő hisztéria arra volt jó, hogy "általa az amerikaiak is látják, kivel van dolguk", hogy a székelyföldi legitim törekvések milyen reakciókat váltanak ki a román társadalomban.

Biró Zsolt, a Magyar Polgári Párt (MPP) elnöke ugyanazon a sajtótájékoztatón fontosnak tartotta, hogy az erdélyi magyarság képviselői folyamatosan tájékoztassák nemzetközi partnereiket a közösség helyzetéről, jogsérelmeiről. A politikus szerint nemkívánatos a nacionalista hangvételű kampány, és az sem, hogy szélsőségesen nacionalista alakulat kerüljön a román parlamentbe.

Antal Árpád sepsiszentgyörgyi polgármester sajtótájékoztatóján kijelentette: a nagykövet székely zászlós képe kapcsán kialakult hisztéria felszínre hozta azt az intoleranciát, amely a román társadalomban a magyarsággal szemben létezik, és igazolta, hogy valósak a közösség jogsérelmei.

Antal Árpád hozzátette, azok, akik felháborodtak a fényképen, figyelembe vehették volna, hogy az amerikai külügyminisztérium az elmúlt években kiadott Románia-jelentéseiben folyamatosan megjegyezte, hogy a román állam akadályozza a magyar közösség tagjait abban, hogy nemzeti szimbólumaikat használják.

"Jobb lett volna orvosolni ezt, mint most cirkuszolni" - jelentette ki a polgármester. Megjegyezte: Hans Klemm nem az első és nem az utolsó nagykövet, akinek székely zászlót adtak ajándékba. Hozzátette, a nagykövet hivatalos látogatáson volt, amelynek a végén hivatalos fénykép készült, és ezt a fényképet a nagykövet tudtával hozták nyilvánosságra.
A politikusok reagálásai megerősítették a csütörtöki erdélyi magyar lapokban megjelent véleményeket. A Krónika és a Háromszék napilap is úgy vélte, hogy csak gratulálni lehet a bukaresti külügyminisztériumnak, amiért állásfoglalásával maga is igazolta a magyarellenességet.

"Mi pedig köszönetet mondhatunk Bukarestnek, amiért kibillenve a kisebbségek részére minden jogot példaértékűen biztosító mintaállam szerepéből, az amerikai kormány képviselője előtt is kivillantotta foga fehérjét!" - vélte a Háromszék vezércikkírója.
A Maros megyei Népújság vezércikkírója szerint a mostani nacionalista fellángolás azt vetíti előre, hogy durva, kiélezetten magyarellenes kampányra lehet számítani a decemberi parlamenti választások előtt.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: