2012-07-16 15:36:09• hírek • Kocsis Zoltán

Nincs esélyünk a radarral szemben – a bíróságon sem

Az idei esztendő első felében 476 panaszt nyújtottak be autósok a Szatmár Megyei Bírósághoz közlekedési kihágásért megítélt szabálysértési eljárás ellen tiltakozva. E szám nagy része a radarbüntetések elleni panaszokat fedi - mindhiába.

Románia alkotmánybírósága az idei esztendő május 15-én jelentette ki, hogy alkotmányt sértett az a korábbi törvény, amely szerint a közlekedési büntetéseket nem lehetett a törvény útján megtámadni. A döntés értelmében tehát a közlekedési büntetések nem véglegesek és nem jogerősek! Az autósok pedig szép számmal fordulnak panasszal a bírósághoz: a szabálysértési eljárások ellen emelt panaszok száma az idei esztendő első hat hónapjában 974 volt, ennek pedig közel fele, szám szerint 476 esetben a közlekedési szabálysértések miatt kiszabott büntetések elleni panasz.

Crina Corina Hotca és Petre Anamaria bírónők a hétfő délelőtti sajtótájékoztatón elmondták: noha a gyorshajtáson ért autósok sok mindennel megpróbálkoznak a helyszínen és később a per során is, szinte semmi esélyük nincs, hogy a kirótt büntetést megússzák. Cáfolták azokat a városi legendákat, hogy a mozgásban lévő radar nem képes bemérni a pontos sebességet illetve, hogy esőben vagy ködben nem működik rendesen a radar.

„Attól a pillanattól kezdve, hogy a radar bemér egy autót, a videó is működésbe lép. Csak ezért már fékezni sincs értelme. A filmen pedig látszik a jármű rendszáma, hogy hányan ülnek benne, ki vezeti és hogy mennyivel mérte be a radar. Ezt a filmet pedig egyenesen CD-re rögzítik", magyarázta Hotca.

A bírónő elmondta, hogy a bajba jutott autós leleményesnek bizonyul, amikor megpróbálja menteni a menthetőt. Az alapkifogás, hogy nem jól működik a radar, vagy hogy nincs jó helyre felszerelve. A tájékozottabb autós már kéri a rendőrtől a radar kezeléséről szóló képesítést, vagy a szerkezet műszaki állapotát igazoló okmányt. Van olyan is, hogy az autós arra hivatkozik: úgy tudja, a radar 4%-os tévedési határral dolgozik.

„Saját tapasztalataim alapján elmondhatom, hogy a Szatmár Megyei Közúti Rendőrség munkatársai sokkal pontosabban, jobban dolgoznak, mint kolozsvári kollégáik. Ott egy sor panaszt kellett jóváhagynom, Szatmár megyében viszont csak nagyon ritkán megalapozott a fellebbezés", jelentette ki Petre. Példának okáért elmagyarázta, hogy abban az esetben, ha valamilyen (pl. technikai) okból eltűnik a film a CD-ről, akkor kénytelen elfogadni a panaszt. Ellenkező esetben visoznt...

Amennyiben az autós valamilyen sürgős egészségügyi problémával indokolja a sebességtúllépést, akkor orvosi, kórházi igazolást kell szereznie - ebben az esetben valószínűleg helyt adnak panaszának a bíróságon.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: