2008-01-29 11:55:02• hírek • Szatmar.ro

Valószínűtlen, hogy helyreáll Románia költségvetése?

ures_parlamentAz Európai Bizottság szerint 2011-ig nem lesz egyensúlyi költségvetés Romániában.

Az Európai Bizottság szerint majdhogynem lehetetlen, hogy Románia egyensúlyba hozza a költségvetést 2011-ig, és ugyanakkor kéri a deficit nagyobb mértékű csökkentését a 2008-as évre nézve. – derül ki az EB egyik projektjéből, amely a bukaresti hatóságok pénzügyi programjának hosszú távú felmérését tartalmazza.

A 2007-es uniós csatlakozást követően Románia azzal a feladattal kellett szembenézzen az euró bevezetésének érdekében, hogy ellenőrzése alatt tartsa az inflációt és csökkentse a költségvetési deficitet a Bruttó Nemzeti Össztermék (GDP) 3%-a alá.

A 6% feletti gazdasági növekedés ellenére, Románia 2, 9%-os költségvetési hiányt könyvelhetett el a GDP-hez képest, a projekt szerint pedig ez a helyzet nem fog változni 2008-ban és 2009-ben sem.

Az Európai Bizottság megelőlegezte, hogy ha a román kormány nem alkalmaz egy stratégiai változtatást, akkor a költségvetési hiány elérheti ebben az évben a 3, 2%-ot, 2009-ben pedig a 3, 9%-ot.

Romániának mérsékelnie kell a közösségi költségeket, és lépéseket kell tennie az infláció megfékezésének érdekében, mivel ezek a lépések hozzájárulhatnak a költségvetési hiány csökkentéséhez. A tavalyi évben az infláció elérte a 4, 8%-ot, az előrejelzések szerint pedig ez a szám 2008-ban elérheti az 5, 6-5, 7%-ot.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: