2009-02-05 22:30:41• hírek • Csenteri Judit

A Kormány jóváhagyta a költségvetési tervet

A Kormány, az utóbb jóváhagyott költségvetési tervbe a társadalmi partnerekkel folytatott tárgyalások eredményeit is belefoglalta.

A költségvetési terv értelmében az országnak 13 milliárd euróra lenne szüksége ahhoz, hogy kimásszon a gazdasági válságból.

A Kormány által, immár a társadalmi partnerekkel folytatott tárgyalások következtében jóváhagyott költségvetési terv legfontosabb pontjai a gazdasági válság hatásaival szembeni védekezésre irányulnak. Ennek megfelelően az egyik legfontosabb cél a munkahelyek megörzése, valamint új munkahelyek teremtése lenne. 

A költségvetési terv a mai, azaz pénteki nap folyamán kerül a Parlament asztalára jóváhagyás céljából. Felépítését illetően három részből, egy gazdasági, egy társadalmi, valamint egy, a fizetéseket és nyugdíjakat érintő fejezetből áll.  

A gazdasági növekedés érdekében a Kormány 2 milliárd eurót akar beruházásokra fordítani, ami az összköltségvetés 10%-át teszi ki. Társadalmi téren az egyik fontos cél a minimál-nyugdíjak emelése, előbb 300, majd pedig 350 lejre. Továbbá a kevesebb, mint havi 600 lej nyugdíjjal rendelkezők számára a gyógyszerek árát 90%-ban meg szeretnék téríteni. 

A fizetések és nyugdíjak terén valamivel szigorúbbak az évi költségvetésbe foglalt tervek, hiszen a várható növekedések mindössze 5%-osak lesznek, annyi, amennyi az inflációs ráta értéke.

A kormányfő a jóváhagyott költségvetési tervről nyilatkozik

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: