2010-02-03 17:10:48• hírek • Gozner Gertrud

Nincs elég jelentkező

A bukaresti Cantacuzino Intézet képviselői szerint a gyermekek H1N1-vírus elleni oltási kampánya leghamarabb márciusban kezdődhet, mivel még nem gyűlt össze elég jelentkező, akiken letesztelhetnék a sertésinfluenza elleni vakcinát.

A Pierrel nemzetközi gyógyszergyártó cég Aradon és Temesváron gyermekek körében már nekifogott az oltás tesztelésének. A tesztelés mindkét szülő mellett a gyermekek belegyezésével is zajlik, amiért cserébe 700 eurót kapnak. Az oltás előtt egy biztosítást is aláíratnak a résztvevőkkel, amely fedezi az oltás után fellépő esetleges mellékhatások költségeit. Emellett a gyermekek 21 napig orvosi felügyelet alatt maradnak, amit újabb hat hónapos távfelügyeleti periódus követ.

Az illető cég az Egészségügyi Minisztérium engedélyével jelentkezik, azonban még nem tudják véglegesíteni a teszt eredményeket, mivel a szükséges száz helyett csak 35 gyermek gyűlt össze. A Cantacuzino Intézet képviselője azonban bízik benne, hogy február végéig befejeződhetnek a tesztkísérletek és megkezdődhet a 10 és 16 év közötti korosztály beoltása is.

A 6 és 10 év közötti gyermekek azután kaphatják meg a vakcinát, miután ezen a korosztályon is lezajlik a tesztfázis. A hatóságok szerint a lakosság körében terjedő, az oltóanyaggal kapcsolatos rémhírek a felelősek a csúszásért. Az Országos Gyógyszerügynökség szerint az ellenőrzéseik során semmiféle rendellenességet nem tapasztaltak az illető cégnél.

Szatmár megyében egyelőre 21 ezer személy oltotta be magát a H1N1 vírusa ellen, a Közegészségügyi Igazgatóság közleménye szerint a héten újabb tízezer vakcina érkezik hozzájuk. Ugyanakkor a megyében jelenleg öt sertésinfluenza gyanús esetet tartanak nyilván, az eredmények a hét végéig kell megérkezzenek a bukaresti intézetből.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: