2020-07-22 15:08:16• hírek • MTI

Nincs bizonyíték az orosz beavatkozásra a Brexit-népszavazás során

Képünk illusztráció. Forrás: pixabay.com
Képünk illusztráció. Forrás: pixabay.com

Nincs bizonyíték orosz beavatkozásra a brit EU-tagság megszűnéséről 2016-ban tartott népszavazással kapcsolatban, a brit hírszerzés mindazonáltal továbbra is figyelemmel kíséri Oroszország ilyen irányú tevékenységét – jelentette ki szerdán Grant Shapps brit közlekedési miniszter.

„Először is azt kell bizonyítani, van-e egyáltalán ügy – és nincs” – jelentette ki Shapps a Sky News brit hírtelevízióban, hozzátéve: nem gondolja, hogy a brit hírszerzés figyelmetlen lett volna. A miniszter a titkosszolgálati és biztonsági ügyekkel foglalkozó brit parlamenti bizottság keddi jelentésével kapcsolatban, amely egyebek közt az orosz oligarchák nagy-britanniai pénzmosási kísérleteire is kitért, azt felelte, az Egyesült Királyság nem az a hely, ahol ezt meg lehetne tenni.


Az Oroszország címmel készített jelentés felszólította a kormányt, hogy indítson átfogó vizsgálatot az esetleges orosz beavatkozásról a Brexit-népszavazás során. Noha a vizsgálat nem talált e tekintetben sem komoly bizonyítékokat, leszögezte, hogy Moszkva beavatkozott a skót függetlenség kapcsán tartott 2014-es népszavazásba.


A jelentés továbbá úgy vélte, Oroszország több szempontból fenyegetést jelent az Egyesült Királyságra és más nyugati államokra, példaként említve a kémkedést, a választásokba való beavatkozást és a pénzmosást is. Ez utóbbi kapcsán leszögezte azt is, hogy az orosz oligarchák egyik kedvelt befektetési helye Nagy-Britannia, amelyet „mosodaként” említ.


„Az Egyesült Királyság örömmel fogadta az orosz tőkét, és csupán néhány kérdés hangzott el, ha egyáltalán elhangzott azzal kapcsolatban, honnan is származik ez a jelentős vagyon” – áll a jelentésben, amely kilenc hónappal a tervezettnél később került nyilvánosságra, Boris Johnson brit miniszterelnök ugyanis nem adott engedélyt a közlésére a decemberi parlamenti választások előtt.


Moszkva a beavatkozásról szóló vádakat elutasította, és oroszellenes hisztériának bélyegezte. A brit kormány részéről többször leszögezték, hogy nem találtak bizonyítékot sikeres orosz beavatkozásra a Brexit-népszavazás során.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
# koronavírus # baleset # helyhatósági2020 # hétvégiinterjú # körgyűrű
Kiemelt hírek:
Valutaváltó:


Promó: