2009-09-23 11:40:14• hírek • Ferenczi Noémi

Nincs az órarendben osztályfőnöki óra

Az idei tanévtől nem szerepel a középiskolások órarendjében az osztályfőnöki óra.

A tanórák csökkentése érdekében az idei tanévtől kivették a középiskolások órarendjéből az osztályfőnöki órákat. Ezeket az órákat tanítás után megegyezés szerint fogják megtartani az osztályok annyiszor ahányszor igény van rá. Kónya László főtanfelügyelő-helyettes szerint, jó, hogy ezzel az órával is csökkentették a diákok túlterheltségét. „A nevelő munka nem látja kárát annak, hogy kivették az osztályfőnöki órákat, hiszen mindig a tanártól függ, hogy mennyit foglalkozik a diákjaival a tanórákon kívül. Ezen kívül sokszor nem is a nevelő munka volt elsősorban ezeknek az óráknak a célja, hanem az adott osztályfőnök saját tantárgyának  megfelelő plusz egy órát tartott. Az új rendszerben, mely szerint, a tanórákon kívül kell időt szakítani ezekre a megbeszélésekre, a pedagógus rá van kényszerítve hogy nevelési kérdésekkel foglalkozzon"- magyarázta Kónya.

A pedagógus diákokkal való közös időtöltése, nevelő munkája legalább annyira fontos, mint az, hogy intenzív kapcsolatot ápoljon a szülőkkel, hiszen nekik folyamatosan tisztában kell lenniük gyermekük mulasztásaival, erősségeivel. Ezek a délutáni foglalkozások lehetőséget biztosítanak a szülőkkel való kommunikációra is - tette hozzá Kónya.

Szilágyi Éva, a Református Gimnázium igazgatónője negatívan értékelte az osztályfőnöki órák órarendből való kiiktatását. Szerinte, nem ezzel kell enyhíteni a diákok túlterheltségét, mivel az osztályfőnöki órák nagyon fontos szerepet töltenek be a pedagógus és a diák kapcsolatában, a nevelő munkában, úgy hogy a diákot semmilyen szempontból nem terheli meg.


Kónya szerint, kizárólag a pedagóguson múlik mennyi időt fordít a diákok nevelésére
Kónya szerint, kizárólag a pedagóguson múlik mennyi időt fordít a diákok nevelésére


Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: