2011-04-23 12:29:09• hírek • MTI

Nicolae Popa 15 évre börtönbe megy

Indonézia kiadta Romániának Nicolae Popát, akit jogerősen 15 év börtönbüntetésre ítélt Romániában a bíróság pilótajáték szervezése miatt.

Popát 2006-ban ítélte el a bíróság távollétében, hiszen ő már majdnem egy évtizede külföldön rejtőzködött. Végül Indonéziában tartóztatták le a hatóságok 2009-ben egy nemzetközi elfogatóparancs alapján, majd két évig elhúzódott a kiadatása, mivel Románia és Indonézia között nem létezett kiadatási egyezmény.

Popát egy másik román állampolgárral, Ioana Maria Vlasszal együtt ítélték jogerősen 15 év börtönbüntetésre, mivel a bíróság őket találta felelősnek az Országos Befektetési Alap (FNI) csődbe juttatásáért. Ez az alap pilótajátékként működött, és mintegy 300 ezer ember szenvedett kárt a csődbe juttatása miatt.

Popa a FNI-t kezelő Gelsor cég igazgatója volt. A FNI-botrányban korábban Sorin Ovidiu Vantu román mágnás ellen is vizsgálódtak, de őt bizonyítékok híján felmentették. A román sajtó szerint Popa visszatérése nyomán előfordulhat, hogy a volt igazgató olyan bizonyítékokat tud felmutatni, amelyek a per újratárgyalásához vezethetnek. A Realitatea román hírtelevízió szerint Popa úgy nyilatkozott, hogy szeretné, ha újratárgyalnák a pert.

Vantu ellen folyamatban van jelenleg egy per, amelyben bűnpártolással vádolják az ügyészek. Ez utóbbiak szerint ugyanis az üzletember pénzelte Popát külföldi rejtőzködése alatt. Október óta azonban a per nem sokat haladt, hiszen Vantu sorozatosan a tárgyalások halasztását kérte, kórházba is utaltatta magát, majd az egyik bíró kicserélését kérte, amit el is ért.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: